Sträng vinterkyla utmanade mjölkgårdarna

Den vinterkyla med extremt låga temperaturer som rådde i början av året satte landets mjölkgårdar på hårda prov. Husdjur talade med tre djurägare om hur de klarat situationen.

Text Lisbeth Karlsson

I början av januari blev landets mjölkgårdar utmanade av en stark och ihållande kyla. Lägst temperaturer uppmättes i norra landet. Hos Victoria Luttu Wahlberg i Övertorneå var det som värst –39 grader. Men oavsett var i landet man befunnit sig har kylan ställt till problem. Victoria Luttu Wahlberg berättar att trots att de fått jobba mer för att hålla i gång ladugården, vattentillförseln och utfodringen, så har de i alla fall inte behövt jobba dygnet runt för att klara kylan.

– Vi har en oisolerad ladugård och det är inte roligt när det blir –35 grader, men vi är ju anpassade för att det ska bli kallt. Vi är förberedda på att allt fryser, säger Victoria Luttu Wahlberg.

Uppvärmning räckte inte

Gödseln fått skrapas ut med traktor när utgödslingen stått stilla och trots att de har eluppvärmda vattenkoppar och cirkulerande vatten så klarar systemet ändå inte sådana extremt låga temperaturer som varit. Efter en lite mildare period med upp till –7 grader C (då korna nästan fick vårkänslor) var ytterligare en våg av kyla i antågande.

– Vintern ska ju vara någon slags återhämtningsperiod, men jag konstaterar att bönderna runt om i landet har fått jobba jättemycket den här perioden för att klara sig, säger Victoria Luttu Wahlberg.

Ovanligt väder

På gården Södra Kärr i dalsländska Mellerud gick temperaturerna nedåt –25 grader. Normalt sett brukar det fungera, men Niclas Stang berättar att intensiva vindar under den kalla perioden skapade problem.

– Det var en ovanlig kyla även om det gick bra. Vi fick isolera lite extra, hastigt och lustigt, säger Niclas Stang.

De har en öppen ladugård med gardiner. Ladugården är även förlängd med ett likadant byggt ungdjursstall. Under den kalla perioden hade de lite för få djur i den delen, vilket bidrog till problemen. Men isoleringsmaterial som fanns kvar från ett verkstadsbygge blev räddningen.

– Vi satte in det materialet framför gardinerna i ladugårdsväggarna. Det förbättrade situationen så att det blev plusgrader, säger Niclas Stang.

Fruset över allt

Längre söderut, i småländska Ryssby, har Malin Gustavsson på Östraby Skattegård också haft problem i sin kalla lösdrift. Utgödslingen fungerade och visst har de cirkulerande vatten, men det hann frysa i vattenkopparna. Spaltgolvet framför roboten frös igen och roboten fick problem ett tag.

– Med fläktar, värmepistoler och hetvatten, mycket vilja och mycket muskler fixade vi det, säger Malin Gustavsson.

LÄS MER: SMHI – ovanligt kall början av året