Fann sin mjölkgård i Sverige

Efter sex års letande efter en bra mjölkgård i olika länder föll familjen Oenema för Tostaryds gård i Värsås, Västergötland. Nu har de drivit gården i två år och nyligen installerat en robot.

Text, Foto Camilla Olsson

Familj

Harmen och Marianda Oenema, döttrarna Hinke, 7, och Lotte, 4.

Kom in i yrket

Båda kommer från Nederländerna och är uppvuxna på gård. Tillsammans hade de en mindre gård i Nederländerna där de födde upp kvigkalvar och får. Harmen jobbade också på en mjölkgård och Marianda har jobbat administrativt med lantbruk tidigare.

Arbetsfördelning

De hjälps åt med det mesta. Harmen mjölkar medan Marianda har hand om kalvarna och administrationen.

Stall

Stallet är en lösdrift, byggt som ett U och när Husdjur är på besök ska en robot precis installeras.

Besättning

Har 60 mjölkande kor. När familjen tog över gården i februari 2022 var det bara SRB, sedan dess har de börjat korsa in röd holstein enligt modellen: holstein, holstein, SRB. Köper doser från röda pollade holsteintjurar i Nederländerna eftersom det utbudet inte är så stort i Sverige.

Foderstat

Ensilage, vete, koncentrat och mineraler.

Ko vi minns

482 Judit var en SRB-ko som nästan var blind. Under sin livstid mjölkade hon nära 100 ton. Eftersom hon inte såg så bra hade hon ett särskilt sätt att ta sig från betet då hon gick från mitten på betet längs staketet för att hitta utgången och därmed kunna ta sig in till stallet. Hon har utgått nu men det finns fyra döttrar kvar i besättningen efter henne.

Produktion

11 200 kilo ECM per ko och år. Det finns i nuläget inga mål att nå högre avkastning utan det är viktigt med bra halter och att alla tjurar som de använder har bra värden på fett och protein.

Investeringar

Roboten är den investering som de gör nu. Förhoppningen är att under året kunna bygga en djupströbädd för kalvarna. Paret hoppas kunna göra en större investering per år.

Fritid

Tillsammans med döttrarna gör de utflykter på söndagarna.

Framtiden

Drömmer inte om en stor gård men kanske lite fler kor, cirka 90 stycken, och ytterligare en robot om några år. Är med i Krav och funderar på om de ska fortsätta att vara det.

LÄS MER: Ung mjölkbonde satsar på mjölkkor i Österrike

Vi mjölkbönder – Tostaryds gård

Gård: Tostaryds gård, Skövde kommun, Västra Götalands län.

Areal: brukar 105 hektar åkermark, odlar 67 hektar vall, 16 hektar höstvete och 22 hektar vårkorn till helsäd. Har 9 hektar betesmark och 11 hektar skog.

I juni 2022 fanns det 502 företag med mjölk­produktion i Västra Götalands län Källa: Jordbruksverket