Bondevännerna gör livet till en fest

Det började som en studiecirkel och fortsatte som en 30-årig kompisgrupp. I trakterna runt Gislaved i Småland samlas bondevännerna från sex mjölkgårdar regelbundet för att umgås och stötta varandra.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

Utanför den lilla Sjuhäradsorten Grimsås ligger mjölkgården Sjötuna vackert belägen precis vid sjökanten. En ljummen kväll i mitten av april knackar Husdjur på och strax efter kör fler bilar fram på gårdsplanen. Det är mjölkbönder från trakten runt Gislaved och Grimsås, gränstrakterna mellan Västra Götaland och Småland, som anländer. I hela 30 års tid har de träffats varannan eller var tredje vecka.

Allt började egentligen på Stora Segerstadskolan, naturbruksgymnasiet i Reftele, där alla i gruppen gick olika utbildningar och årskurser i tonåren.

– Vi kände till varandra, visste vilka de andra var, säger Thomas Johnsson som är den av mjölkbönderna som bor på Sjötuna tillsammans med fru Åsa och cirka 40 kor.

Började med studiecirkel

Gruppen bildades när Mari Claesson på gården Bondaryd i Gislaved drog igång en studiecirkel med fokus på mjölkproduktion med boken Mjölkkor som kurslitteratur. Vissa av gruppens ursprungliga medlemmar har lämnat gruppen och andra har anslutit senare, men Mari Claesson har varit med från start. Hon höll ihop studiecirkeln och är även den som har hållit ihop gruppen under de 30 år som förflutit.

– Vi startade med studiecirkeln hösten 1992. Sen dess har vi träffats, lite mer sällan på somrarna när det är mycket att göra och lite oftare under vinterhalvåret, säger Lotta Birgersson.

Från EU till matlagningskurs

Vid många av sina träffar har de haft fokus på att lära sig mer om mjölkproduktion. Till exempel hade de diskussioner inför EU-inträdet och någon gång har husdjursföreningen visat vad medlemmarna kan utläsa av sina provmjölkningsrappor ter. Men det har också varit många andra trevliga inslag, allt från matlagningskurs och luftballongflygning till besök på anrika Vallarna i Falkenberg för att titta på komikerna Stefan och Kristers föreställning.

Ibland har träffarna varit lite mer spontana, som när Johan Gustafsson vill gå på café för att få en semla och några av de andra hänger med. Johan älskar semlor och tackar aldrig nej till en sådan. Vid kvällens möte har därför Åsa Johnsson bakat en variant av semla – en semmelkladdkaka.

– Det står till och med i Bibeln – gör var dag till en fest. Livet är en fest, säger Johan Gustafsson med ett stort skratt och lite grädde från kakan på näsan.

Kommer från olika gårdar

Sammanlagt är det folk från sex gårdar som träffas – Johan Gustafsson på Henjaby i Gislaved, Thomas Johnsson på Sjötuna i Grimsås, Lasse Karlsson på Draftinge Gärdet i Bredaryd, Marie Claesson på Bondaryd i Gislaved, Hans och Lotta Birgersson på Södra Mo i Gislaved samt Svenne och Kjelle Lindqvist på Hultet i Gislaved. Storleken på gårdarna i gruppen varierar – Johan har 25 kor och säljer mycket mjölk direkt till konsument på gården, medan Lasse har närmare 180 kor.

I gruppen är det högt i tak – både svåra och roliga saker ventileras, vilket kan betyda väldigt mycket i tuffa tider. Flera av dem som sitter runt bordet påpekar hur skönt det är att kunna prata om det som pågår just nu med någon annan som förstår, både om problem och positiva saker som händer. Och de känner trygghet i att skulle de behöva hjälp så finns det alltid någon som kan ställa upp.

Mellan de fysiska träffarna har de en grupp i mobilappen WhatsApp. Ibland utbyter de bara en morgonhälsning, ibland delar de med sig bilder på vad som händer under dagen.

– Det är roligt att träffas och ha lite socialt umgänge utanför gården. I den här gruppen kan man ventilera en massa saker och man kan berätta om sina misstag, säger Thomas Johnsson.

Diskuterar aktuella frågor

Vid kvällens träff pratar de bland annat om kostnadsläget, dieselpriset och hur dåligt insatta i jordbrukets villkor och hur livsmedelsproduktionen fungerar många människor utanför branschen ibland är.

– De förstår inte att om vi inte vågar köpa konstgödsel nu så är det inte i maj som maten i livsmedelsbutikerna tar slut utan i maj nästa år. Och om en gård lägger ner så kommer den inte tillbaka, säger Hans Birgersson.

Men i gruppen finns det framtidstro. De har nära till skratt och stämningen är uppsluppen. Det behövs i ett tufft kostnadsläge och när det blir längre och längre mellan gårdarna.

Reportaget publicerades ursprungligen i Husdjur nummer 5 2022 som du också kan läsa i e-tidningen (OBS! länken kräver inloggning till e-tidningen).