Salltorp — vinnare med stor tävlingsinstinkt

Att tävla skapar motivation och bidrar till lagkänsla och framgång. Fråga ägare och personal på Salltorp. Förra året blev de avelsmästare – i år Årets Mjölkföretagare.

Text Camilla Olsson
Foto Christel Lind

Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln hittar du i e-tidningen (så här loggar du in).

Vessigebro. Det började med en uppbunden besättning i en stenladugård och mjölkgrop och har nu blivit till tre gårdar, lösdrift och fyra mjölkrobotar. Förra året fick Sven, Gun och deras son Oskar Karlsson på Salltorp Lantbruk ta emot Viking Genetics pris för årets besättning, Herd of the year. I år har de fått utmärkelsen Årets Mjölkbonde som Växa och Ludvig & Co delar ut. Utmärkelsen innebär att de även får titeln Årets Mjölkföretagare.

– Det finns så många duktiga bönder i det här landet, att bli nominerad och sedan vinna är hedrande och vi är väldigt stolta, säger Sven Karlsson.

Har många idéer

Företaget har väl utarbetade rutiner för olika arbeten på gården. Samtidigt har de många nya idéer på gång och energin går det inte att ta miste på.

– Vi har en idé om att satsa på vätgas som drivkälla och börja ställa om fordonsflottan. Det är på ett tidigt stadium men vi jobbar med en ansökan till Klimatklivet, säger Sven Karlsson.

– Sedan är vi inne på att bygga en bevattningsdamm, tillägger Oskar Karlsson.

Förhoppningen är att kunna bevattna en större del av de drygt 300 hektaren, mot dagens 60 bevattnade hektar. Sedan 2018 drabbas de varje säsong av en period med torka. Det är också anledningen till att ytterligare en tornsilo sattes upp förra året vilket ökade möjligheten till överlagring av foder för de 250 mjölkande korna. Avkastningen från dem har sjunkit lite efter den tuffa säsongen i fjol och ligger nu på 13 400 kilo ECM.

Tar foderprov

För att ändå få till ett så jämnt foder som möjligt tar Oskar Karlsson foderprov uppe i de torn som är i gång, en gång i veckan. Med hjälp av en NIR-scanner följer han ts, NDF, protein och i majsen även stärkelse. Resultatet läggs in i ett Excel-dokument där han sedan räknar på foderstaten.

– Mellan skördar och fält kan det skilja mycket, säger han.

Gun, Sven och Oskar Karlsson är alla utbildade lantmästare. Sedan Oskar Karlsson slutade på Alnarp för snart fyra år sedan har han fått ta alltmer ansvar. Ett generationsskifte pågår och alla tre är delägare i aktiebolaget där Oskar Karlsson köper in sig mer och mer.

– Jag får lite mer att göra hela tiden. Det har funnits gånger när jag har tänkt om det är det här jag vill lägga livet på och det är absolut det jag vill göra, säger Oskar Karlsson.

Firar framgångar

Företaget har fyra anställda och två F-skattare, varav en går som heltid. Personalen lyfter de fram som mycket viktiga för framgångarna i produktionen. Ett sätt att hålla ihop laget är att fira framgångarna. Tårta är inte ovanligt men även luncher, grillmiddagar, studiebesök och en hel del tävlingar förekommer. Från de tidigare egna Salltorpsmästerskapen, till nyckeltalen som alltid kan förbättras eller hur många embryon det blir från en spolkviga.

– Vi är mer eller mindre tävlingsmänniskor och personalen är det definitivt! Ge oss en tävling och vi försöker vinna den, säger Sven Karlsson.

Det här är en förkortad version av artikeln. Hela artikeln hittar du i Husdjur nummer 2 2024 (länk till e-tidningen),