I vintras, ungefär samtidigt som jag började som reporter på Husdjur, fick jag ärva fyra porslinskor efter min svärmor som precis gått bort. ”Du jobbar ju med kor, du kan väl ta dem”, tyckte sambon och hans bror.
Sällan har en gåva passat så bra med mitt yrke och hemma i arbetsrummet fick de sin plats, hereford, SRB, svensk lågland och fjällkon. Korna är verklighetstrogna till utseendet, cirka 11,5 centimeter höga och 18,5 centimeter långa. De väckte också min nyfikenhet. Vad var bakgrunden till att tidningen Land en gång producerat och sålt dessa till läsarna? En tidigare arbetskamrat med lång erfarenhet inom lantbruksjournalistiken och LRF hjälpte mig lite på traven. Hon kom själv ihåg korna och en tidigare kollega till henne jobbade på tidningen när korna togs fram.
Hittade gammal annons
Där kunde historien ha tagit slut. Men som ni vet vill journalister veta mer, gräva djupare och hitta historien som alltid finns bakom. Ett prydnadsföremåls bakgrund är inget undantag, tvärtom. Att få fram en historia ur något eller någon som inte själv kan berätta kräver bara lite mer kreativitet och arbete.
Efter några månader hörde den tidigare kollegan av sig igen. Hennes kontakt hade hittat en gammal helsidesannons om porslinskorna. Kunde det vara intressant? Självklart!
Tidigare logotypeko
Min största förhoppning var att få svar på när korna tillverkades. Men annonsen bjöd på mer än så. SRB-kon lyftes fram lite extra och dåvarande SRB-konsulenten gav sitt omdöme om porslinsvarianten. Ett litet foto visade också originalkon som hade stått modell. ”274 Tora” stod det i bildtexten. Ett namn jag har upprepat många gånger sedan dess.
Vem var hon? SRB-föreningens tidigare konsulenter identifierade henne som föreningens tidigare logotypeko. Nuvarande konsulenten, Maria Eriksson, ställde frågan om någon mindes 274 Tora i föreningens sociala medier. Ett tydligt ja och flera tips gav många spår. Det började bli tydligt vilka avtryck denna speciella ko hade gjort.
Väcker stort engagemang
Som journalist gäller det att följa spåren och fråga, fråga, fråga. Sedan i somras har jag ringt många samtal om denna ko och följt hennes liv, både bakåt och framåt — i form av ättlingar. Många har generöst berättat om sina minnen av henne och hjälpt mig på rätt spår. Det är jag mycket tacksam för.
Engagemanget en ko som varit död i 32 år kan väcka säger något om hur vi människor är. Under arbetets gång har personer, som inte alls har någon koppling till lantbruk, ryckts med när jag har berättat om Tora och undrat hur det går, vilket som är det senaste spåret. Sedan är vi människor inte sämre än att vi både älskar kor — och en bra historia.
Tack 274 Tora för många månaders spännande arbete!
Camilla Olsson, arbetar som reporter på Husdjur och tidningen Nötkött sedan februari i år. Hon älskar en bra historia och letar alltid efter nästa.
LÄS MER: Läs en förkortat version av artikeln om 274 Tora. Hela artikeln finns i Husdjur nummer 12 2023 (e-tidningen).
Spana i Husdjur!
Har du något ämne du vill att vi ska skriva om i Husdjur? Eller vill du själv skriva? Hör av dig till oss på husdjur@vxa.se eller telefon 010-471 09 42.