Bygg för mjölkkor, sinkor och ungdjur i Husdjur 12

I årets sista nummer av Husdjur är byggandet i fokus. Vi har besökt byggen för tre olika delar av mjölkproduktionen. Vi möter också Amanda Säll, vinnaren av Årets Ungdomsdiplom, samt den kanadensiske mjölkprofilen Gert Schrijver som värnar landets kvotsystem.

Text Linda Grimstedt
Foto Lisbeth Karlsson

Tema: Bygg

På Lida gård har syskonen Kalle, Sara, Elias, Lina och Filip Persson tagit över mjölkproduktionen. Nu har de byggt ett helt nytt stall för mjölkkor och ungdjur – med smarta lösningar för såväl betesdrift som för att kunna utöka i framtiden.

Emilia Astrenius på Lövåsa gård. Foto: Lisbeth Karlsson.

Vi möter också Emilia Astrenius på Lövåsa gård som berättar om den nya stalldelen för sinkor som ger möjlighet till gruppering, anpassade foderstater och en stressfri övergångsperiod. Och på Gotland valde Christer Johansson att behålla det uppbundna stallet ett tag till och i stället satsa på en nybyggd del för ungdjur samt uppfödning av tjurar.

Vi mjölkbönder

Följ med till Häckle gård där Lina Sjöberg arbetar i familjeföretaget. Hon är också aktiv på Instagram där hon berättar om livet på mjölkgården under namnet Piganlina.

Spretiga vallskördar

Nu finns foderanalyser för årets tre första vallskördar. Sommarens väder har gett skördar med mycket varierande värden. I tidningen ger experterna tips för hur grovfodret kan hanteras i foderstaten för att därmed ge korna de bästa förutsättningarna under stallsäsongen.

Årets Ungdomsdiplom

Amanda Säll från Säter i Dalarna fick tidigare i höst ta emot utmärkelsen Årets Ungdomsdiplom. Vi har mött henne på arbetet på Janpers lantbruk och pratat om lusten att lära, vad som får unga personer att trivas med djurskötaryrket samt vad hon ska göra för prispengarna.

Utblick: Kanada

Gert Schrijver på Mars Dairy. Foto: Landpixel.

Gert Schrijver är en profil inom den kanadensiska mjölksektorn. Han driver en gård med 300 mjölkkor i delstaten Alberta. I reportaget berättar han om den skyddade marknaden för kanadensisk mjölkproduktion och varför han tycker om systemet med mjölkkvoter – trots att det innebär en hög tröskel för nya gårdar.

Kor vi minns – special

En porslinsko i ett dödsbo blev upptakten för årets sista Kor vi minns. Vår reporter Camilla Olsson har spårat 274 Tora som i början av 1980-talet var en ovanligt vacker ko. Hon blev både modellko för SRB-föreningen och porslinsko för tidningen Land. Och visst lever hennes gener vidare än i dag. Både 777 och 838 Tora finns i dag i en besättning i västra Småland.

Allt det och mycket mer i Husdjur 12 med utgivningsdag 13 december 2023.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)