Lugna kor minskar kamraternas rädsla

Lugna kor hjälper sina flockmedlemmar att bli mindre skrämda av en plötslig händelse. Det visar en studie vid SLU i Alnarp.

Text: Maria Vilain-Rörvang, docent och forskare vid Institutionen för biosystem och teknologi, SLU & Johanna Stenfelt, doktorand vid Institutionen för biosystem och teknologi, SLU

Kor är normalt sett lugna djur men kan vara farliga att hantera när de är rädda. Rädsla påverkar inte bara kors mående och välfärd negativt. Rädda kor producerar även mindre mjölk och utgör samtidigt en risk för dem som jobbar i ladugården. Vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp undersöktes om en lugn ko kan minska rädslan hos andra kor som skrämts av ett flaxande paraply.

Skrämmande paraply

I studien testades mindre grupper om tre mjölkkor, en gång med en tränad ko-kamrat som var lugn, och en gång med en otränad ko-kamrat som också blev rädd. Paraplyet slogs upp medan korna åt foder ur varsin hink och därefter studerade forskarna hur korna reagerade när paraplyet flaxade, hur deras hjärtfrekvens påverkades, och hur lång tid det tog innan de vågade närma sig mathinken vid paraplyet igen.

LÄS MER: Kornas sociala liv påverkas av laktationen

De kor som hade sällskap av en lugn ko-kamrat hade en lägre hjärtfrekvensökning, ett tecken på att de blev mindre rädda än de kor som hade sällskap av en rädd ko-kamrat.

Vill studera större grupper

Mer forskning behövs för att undersöka om samma sak gäller för kor som befinner sig i andra skrämmande situationer, till exempel vid transport och veterinärbehandlingar.

Det behövs också mer forskning för att ta reda på om en lugn ko-kamrat kan ha samma effekt på större grupper av kor. I praktiken skulle en eller flera tränade kor kunna hjälpa till att lugna hela flocken och därmed minska risken för djurrelaterade arbetsolyckor, samtidigt som djurvälfärden ökar och en hög produktivitet bibehålls.

Fakta

Vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har kors sociala inlärningsförmågor studerats i samarbete med Uddetorp naturbruksgymnasium i Skara. Projektet genomfördes under sommaren 2021 och finansierades av Graméns fond.

Källa: Stenfelt J, Yngvesson J, Rorvang MV. 2021. A calm companion lowers fear in groups of dairy cows. Journal of Dairy Science, 105(8), 6923-6935.