Husdjur med fruktsamhet i fokus

Novembermörkret är definitivt här – och alla, både människor och fä, kanske behöver ett vitamintillskott! På Stratomta Norrgård utanför Norrköping var det vitaminerna som satte fart på besättningen.

För några år sedan hade Stratomta problem med fruktsamheten. Med hjälp av aktivitetsmätare och extra vitaminer så blev det återigen fart på korna och kalvningsintervallet sänktes. Läs om Veronica och Magnus Johanssons erfarenheter i Husdjur nr 11, som nu har kommit ut.

Omslag nr 11

Hör gärna av dig till oss på redaktionen med dina erfarenheter kring problem med kornas fruktsamhet och kanske vilka åtgärder du då satte in som förändrade utvecklingen.

Vi visar också i detta nummer på några olika nyckeltal som kan användas för att hålla koll på läget vad gäller fruktsamhet.

Robotarna är här för att ta över. För mjölkning- och utfodring finns robotar och nu finns även robotar för utgödsling – självkörande skottkärror som mockar ut, med andra ord. Bröderna Jonsson testar en robot vid skoljordbruket på Gamlebygymnasiet.

Så till sist, det är ju snart advent, för att citera Lisa Ehdes artikel om svensk mjölk som är klimatsmart, i nr 11 –  ”det kan också vara värt att komma ihåg att en påse skumtomtar ger ett lika stort klimatavtryck som en portion griskött”.