Husdjur nr 3 med drag i

Nu börjar det våras – och som vanligt har våren kommit olika långt i Sverige. I Husdjur nr 3 har vi foderodling i fokus. Allt från markpackning till majs, timotej, rörsvingel och foderbetor.

Läs om Tommy Pettersson i Knäppinge som skördar majsen nästan en månad tidigare än för 15 år sedan. Men detta kräver ett vallfoder med drag i för att matcha den proteinfattiga majsen.

Vi presenterar försök som visar att korna mjölkar bättre på timotej än jämfört med rörsvingel.

Husdjur har besökt Lundbjergaard på Jylland i Danmark, där korna gärna vill ha färska foderbetor. Fram till mars får korna färska foderbetor, därefter får de ensileras betorna med vallensilage och betpellets. Fram till nästa skörd utfodras ensilerade betor. Fet effekt av foderbetorna, tycker Jacob Bjerrum, på Lundbjergaard.

Markpackning – kostar, det är allmänt känt. En lättare spridartankvagn med större däck kan vara värt en investering som motsvarar en årskostnad på 140 000 kronor. Läs i Husdjur nr 3 om hur forskare och praktiker tänker kring markpackning.

Årets Mjölkbonde, Lars-Inge Gunnarsson är målinriktad och har under alla år utvecklat sitt företag. Han konstaterar dock att han ångrar att han inte startade ett gårdsråd mycket tidigare. Läs om hans resa och utveckling av företaget.

Välkommen till läsning om foderodling och mycket mer matnyttigt i Husdjur nr 3!