Smörbrist till påsk?

Det är en fet efterfrågan på svenskt mjölkfett till smör och grädde. I januari skrev många tidningar om att det var risk för smörbrist till påsk.

Lennart Holmström, porträtt– Huvudskälet att mejerierna har brist är att ICA har plockat hem EMV- grädden och att den nu görs av svensk mjölkråvara, säger Lennart Holmström, marknadsexpert på LRF Mjölk. Och man vill göra samma sak med EMV-smöret.

Han ser det som positivt att det blir svensk råvara i dessa produkter, men tillsammans med att konsumtionen av grädde och smör ökat de senaste åren så blir det en bristsituation. På tio år, mellan 2005 till 2015, har konsumtionen ökat med 1,2 kilo smör och 2,3 kilo grädde per person och år.

Invägningen av svensk mjölkråvara minskar samtidigt. Det första kvartalet i år ligger minskningen på 2,5 till 3,0 procent jämfört med förra året.

– Det är i nivå med vad vi trott. Tidigare har vi sagt att de kan bli en återhämtning i invägningen till sommaren. Även om Arla sänkte avräkningspriset i april, är mjölkpriset fortfarande högre än för ett år sedan. Nu i mars var priset en krona högre än i juni förra året.
Ann Christin Olsson

Gräddtårta
Om det blir tomt i mejeridisken till påsk på svenskt smör och svensk grädde från en del mejerier och i en del butikskedjor återstår att se. En orsak är att ”Sveriges mest utskällda grädde” nu görs på 100 procent svensk mjölkråvara, istället för som tidigare av österrikisk mjölk.