Arla fortsätter att sänka mjölkpriset

Mjölkriset sänks i Arla från första mars med 2,5 eurocent för konventionell mjölk, motsvarande 23,9 öre. Ekopriset ändras inte.

Priset för konventionell mjölk sänks med 2,5 eurocent i alla länder i mars.  A contopriset för ekomjölk är oförändrat i alla länder. För svenska mjölkbönder innebär detta att priset sänks med 23,9 öre för konventionell mjölk baserad på icke-GMO foder. Det nya à contopriset är 302,0 öre per kilo från den 1 mars 2018. 

A contopriset för ekologisk mjölk i Sverige är oförändrat 439,9 öre per kilo från den 1 mars. Detta meddelar Arla i ett pressmeddelande.

– Arlas mjölkpris, i likhet med våra konkurrenters, har påverkats av de senaste dramatiska nedgångarna på industrimarknaderna från toppnoteringarna i höstas. Medan ökningarna under förra året drevs av fett, har den långsiktiga försämringen av proteinets värde sedan början av 2017 haft en avsevärd inverkan. Proteinpriserna är nu på historiskt låga nivåer med små utsikter till återhämtning till följd av stora EU-lager, säger Patrik Hansson chef Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Ostpriserna har börjat komma tillbaka, men ligger fortfarande under nivåerna som sågs för ett år sedan. Smör har också börjat öka men är fortfarande endast en aning över förra årets priser. Därför sker återhämtningen på marknaden från en låg nivå och det samlade priset för fett och protein är fortfarande lägre än samma tid förra året.

De ekologiska marknader har inte påverkats lika mycket av utvecklingen, men utvecklingen fortsätter att vara osäker.

Utsikterna för de kommande månaderna fortsätter att vara osäkra, säger Arla i pressmeddelandet.