Foder och teknik i senaste Husdjur

Inomgård är temat för senaste numret av Husdjur, där vi bland annat tar en titt på närproducerat kraftfoder, samt tekniska lösningar som underlättar på gården.

Tema: Inomgård

Robert Fredriksson ppå Sörgården Öhm utanför Skövde har i stort sett varit självförsörjande på foder de senaste tio åren. Strategin är att ha en god totalekonomi, utan att maxa kornas avkastning.

Vi besöker också Vallens gård i Ljusdal där robotsatsningen gett mersmak, samt tittar in på Vret Mellangård i Hjortsberga som tagit en robot till hjälp för att mixa om och putta fram på foderbordet.

Hög avkastning i Kokontrollen

Ett nytt kontrollår är till ända och liksom de allra flesta år har snittavkastningen hos svenska mjölkkor återigen ökat. I Husdjur kan du grotta ner dig i siffrorna, fördelat på ras, stalltyp, besättningsstorlek med mera. Vi publicerar också listorna över Sveriges högst avkastande besättningar – både konventionella och ekologiska.

Om att mjölka tre gånger

Hur fungerar det att mjölka tre gånger per dygn? Hur mår korna och går det ihop sig ekonomiskt? Husdjur reder ut!

Ägarskifte i norr

Efter 40 år som först mjölkproducenter och sedan kviguppfödare är det dags för Nina och Dick Olovsson att tänka på refrängen. Nu säljer de företaget till ett ungt par som får chans att komma in i branschen.

En spaning från Soukolojärvi

Henrik Wahlberg är mjölkbonde, före detta ordförande i Norrmejerier och numera ledamot i Lantmännens styrelse. Läs hans tankar om samspelet mellan spannmål och mjölk.

Det och mycket mer i Husdjur nummer 10, som kommer ut den 23 oktober. Du hittar den även i vår e-tidning.