I fält med Husdjur

I norra Uppland har Freerk Boersma fått majsodlingen att fungera tack vare ett skyddande lager plast. Det och mycket mer läser du om i Husdjur nummer 5 som har tema I fält.

Tema: I fält

Det är sjunde året som Freerk Boersma på Nyväga gård i Månkarbo odlar majs under plast. Nyttan av majsen i foderstaten gör att han är beredd att ta kostnaden för den dyrare odlingen.

Vi möter också Janne Hansson och Henrik Rosenqvist på Snatens lantbruk, där lastbilar är en viktig del i logistikkedjan kring vallskörden. På Billinge gård har Jacob och Anette Gustawson satsat på en damm med tripla funktioner – biologisk mångfald, fosforfälla och vattenreservoar. Och i Nävlinge har Ekedals gård provat att ha råg som mellangröda mellan majsskördarna.

Smittsäkra tips

Smittskyddet på gården har fått ännu en dimension i och med coronapandemin. Vi har sammanställt sex tips på hur du kan underlätta för de som vistas på gården att göra rätt.

20-i-topp

När Jessica Birgersson och Emil Carlgren köpte Ramnereds gård gick de raka vägen in på topplistan över Sveriges mest högavkastande besättningar. Bakom framgången finns en strategi som går ut på att ge korna allt de behöver för att må bra.

Tokyo – en svensk exportsuccé

Förra året var tjuren VR Tokyo en av Sveriges stora exportprodukter med 44 000 sålda doser i utlandet. Följ med till gården i Målbäck där Tokyo föddes för snart sju år sen.

Skriver om kornas planet

Författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen är aktuella med en ny bok – om kor. Husdjur har träffat dem på gården i Järlåsa där kalvningen var i full gång.

Dessutom innehåller tidningen som vanligt intressanta forskningsresultat, ekonomi och information från din förening.

Husdjur 5 utkommer onsdag 20 maj, samt går även att läsa i vår e-tidning.