Ökat tryck på mejerivaror

Coronakrisen påverkar försäljningen hos mejerierna. Medan efterfrågan från foodservice minskar, har försäljningen av färskvaror till butik gått upp.

– Under de år jag har varit i branschen har jag aldrig varit med om en så här snabb grej.

Det säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson om effekterna av coronapandemin. Från en första riskbedömning till full krisorganisation tog det bara en vecka.

Kontorspersonal på lagret

Även Arla och Falköpings mejeri har fått planera om för att klara verksamheten, med ökat tryck från butiker och samtidigt ökad sjukfrånvaro bland personalen.

– Den här veckan har vi 35 personer från Arlas huvudkontor i Solna som jobbar på lagret i Kallhäll för att helt enkelt täcka upp, berättade Erik Bratthall, presschef på Arla, för Husdjur förra veckan.

Arla liten.jpg

Eva Blomqvist och Paul Romijn arbetar normalt inom finans och foodservice på Arlas huvudkontor, men fick under vecka 13 rycka in på lagret i Kallhäll. Foto: Marie Larsson

Alla tre mejerierna märker av en stor försäljningsökning mot butik på produkter som ost, smör och yoghurt. De har alla fått planera om produktionen för att klara av att få ut färskvaror i den mängd som kunderna efterfrågar.

– Vi märker också av en högre förfrågan från olika typer av industrikunder, säger Anders Segerström, vd för Falköpings mejeri som har fått dra ner på tillverkningen av ost och pulver för att få mjölkråvaran att räcka till.

Bättre på sikt

Ett bekymmer längre fram kan bli tillgången till sylter för exempelvis yoghurt om det inte kommer några utländska bärplockare till Sverige i sommar.

Anders Segerström konstaterar att mejeribranschen även tidigare har klarat av att leverera varor under extrema förhållanden och Anders Fredriksson påpekar att andra branscher just nu har det värre. Krisen kan komma att gynna svenskt lantbruk på sikt, menar de.

– När allt har lagt sig hoppas jag att det här ska klargöra hur enormt viktigt det är att ha en fungerande inhemsk livsmedelsproduktion, säger Anders Fredriksson.

Text: Linda Grimstedt