Nytt program mot mykoplasma

Mjölk- och nötköttsbranschen har enats om att starta ett program för att kontrollera bovin mykoplasma.

– Vi har valt en linje att hålla smittan nere på frivillig väg, säger Anna Ohlson, veterinär på Växa Sverige.

För mjölkbesättningar startar företaget nu en provtagningstjänst för mykoplasma där det även provtagning för streptokocken agalagtiae ingår. I det större paketet inkluderas provtagning för rs-virus och bovint coronavirus. De som ansluter sig till programmet får automatisk tankmjölksprovtagning fyra gånger per år. Besättningar anslutna till Kokontrollen får även halvårsvis provtagning på förstakalvare.

Tjänsten ersätter den tidigare Säker livdjurshandel och i det nya branschsamarbetet uppmanas kalvköpande besättningar att kräva att mjölkgården är med i provtagningsprogrammet.

En ny stam av bovin mykoplasma som kom in 2012 har fått fäste och smittan sprids framför allt via djurkontakter. En viktig del i programmet blir att undvika smittspridning vid livdjurshandel.  

Finland har sedan många år ett kontrollprogram. Vid en kartläggning 2019 hade fem procent av mjölkbesättningarna i Sverige antikroppar mot Mycoplasma bovis. En beräkning från Växa Sverige och Gård och djurhälsan visar att programmet totalt kan ge en besparing på 310 miljoner i minskad sjuklighet på fem års sikt.

– Det är hög tid att satsa nu, säger Anna Ohlson.

Text: Ann Christin Olsson, Linda Grimstedt