Tema Inomgårds i Husdjur 10

Egen kraftfoderhantering samt ökat fokus på kokomfort är huvudämnena i Husdjurs inomgårdstema. I tidningen presenteras också Årets djurskötare Bernt Bengtsson, samt resultaten för Kokontrollen med Sveriges högst avkastande besättningar.

Tema: Inomgårds

På Glindrans gård i Björkvik, Södermanland, är strategin att använda foderråvaror med kortast möjliga transportvägar. Gården investerade nyligen i en ny foderanläggning och har därmed sänkt dieselförbrukningen i foderhanteringen.

Vi tittar också på utvecklingen mot allt högre kokomfort i de svenska stallarna, hur det kan löna sig i ökad avkastning och bättre djurhälsa, samt sneglar över till Danmark där lagkraven för stallarnas utformning nu skärps på en rad områden.

Årets djurskötare

Bernt Bengtsson, Årets djurskötare 2022.

Årets djurskötare 2022 heter Bernt Bengtsson och är ansvarig för mjölkkorna på Bröderna Bengtssons lantbruk i Varberg. Gården hamnar för det mesta på topplistan över Sveriges högst avkastande besättningar och en av anledningarna är Bernt Bengtssons ständiga jakt på ny kunskap om mjölkproduktion samt putsande på detaljer i skötseln av sina djur.

Kokontrollens årsresultat

Siffrorna för kokontrollåret 2021/2022 är klara. För första gången på många år sjunker snittavkastningen, efter ett utmanande år. Däremot är det oförändrat i topp på listorna över Sveriges mest avkastande besättningar. Både Per Nilsson i Vinslöv och Geddeholms gård i Västerås behåller förstaplatsen på listan över konventionella respektive ekologiska besättningar. Båda gårdarna har dessutom ökat sin avkastning under kontrollåret.

Ny jordbrukspolitik

Den svenska versionen av den europeiska jordbrukspolitiken Cap för de kommande fyra åren är så gott som klar. Och stora mjölkgårdar på slätten hör till dem som tappar mest i stöd. Det konstaterar mjölkföretagaren Magnus Carlman samt LRF:s näringspolitiska expert Sofia Björnsson.

Husdjur 75 år

Mjölkningssystemet Unilactor var en slags föregångare till dagens mjölkningskaruseller.

Delaval har under sina över 100 år i mjölkbranschen levererat många framgångsrika produkter. Men inte alla har blivit succéer. När Husdjur gräver i arkivet hittar vi kotaxin som aldrig kom längre än till Hamra gård.

Porträttet

Kerstin Persson, mjölkföretagare på Arbelunda gård på Öland, är en profil inom svenskt lantbruk. Inte minst efter att hon medverkat i reklamfilmer från Arla. Efter en hektisk period såg hon fram emot att dra ner på tempot, men har nu engagerat sig mot planerna på ett nytt Natura 2000-område. Möt Kerstin Persson i vår profilintervju.

Kor vi minns

462 Vally blev bara fyra år gammal, men hann ändå göra stort avtryck. Den vackra jerseykon fick nämligen stå modell för Jerseyföreningens logga.

Allt det och mycket mer i Husdjur 10, utgiven 19 oktober 2022.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)