Växtodling i fokus i Husdjur 9

På Skottorp säteri i Halland sparas en del av majsen till kolvmajs, de år som vallskörden blivit bra. Det ger en flexibilitet och bidrar till sänkt foderkostnad. Följ också med till Harpsund där korna nöjt mjölkar på, oavsett vem som blir statsminister.

Text Linda Grimstedt
Foto Christel Lind

Tema: Växtodling

Med fulla plansilofack och ökande foderpriser valde Skottorps säteri – som brukar gårdarna Ösarp, Ränneslöv och Skottorp – för några år sen att spara en del av majsen till kolv. I Husdjur läser du om hur det har påverkat kraftfoderåtgången, samt kostnaden för inköpt foder. I vårt växtodlingstema tittar vi också på odlingen av eget protein, i form av soja, lupin och åkerböna. Dessutom följer vi med på markkartering och ser vad det kan göra för jordarna.

Husdjur 75 år: Harpsund

I vår färd genom arkivet har turen kommit till 1971 då Husdjur besökte den nyligen ombyggda ladugården på statsministerresidenset Harpsund. Strax före årets val gjorde vi ett återbesök i besättningen, som i dag flyttat in i en nybyggd lösdrift med robotar.

Nya tag på Hamra

Johan Bjurevall, vd Hamra gård, Claes Löfgren, koncernchef Delaval och Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, tar de första spadtagen. Foto: Linda Grimstedt

2024 ska ett helt nytt kostall stå klart på Delavals gård Hamra i Tumba utanför Stockholm. Företaget kommer därmed att dubbla koantalet och få bättre möjlighet att visa upp sin teknik för besökande kunder. Samtidigt flyttar djuren ut för gott från Gustaf de Lavals gamla ladugård som varit i bruk i över 100 år.

Byggde efter branden

När den gamla ladugården på Kroks gård i gotländska Lokrume brann ner 2018 var det aldrig någon tvekan – mjölkproduktionen på gården skulle fortsätta. Drygt ett år senare stod en ny ladugård på plats och avkastningen har ökat med 2000 kilo per ko och år.

Kor vi minns

På kriminalvårdsanstalten Rödjan utanför Mariestad bor 13-åriga Karin. Genom åren har hon lyssnat till bekännelser från många intagna. Anstalten behåller gärna korna lite längre för att de ska vara enklare att hantera för de intagna som arbetar i stallet under sin tid innanför murarna.

Allt det och mycket mer i Husdjur 9, utgiven 21 september 2022.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)