De vinner Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom

Ann-Britt Bergqvist och Amanda Säll heter mottagarna av Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom 2023. Priserna delades ut i samband med Alnarps mjölkdag.

Text Linda Grimstedt

För pressmaterial kring Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom, se respektive webbsida:

Årets Djurskötare

Årets Ungdomsdiplom

Sedan 1999 har Husdjur tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund delat ut utmärkelsen Årets Djurskötare. Priset uppmärksammar de människor i svensk mjölkproduktion som varje dag ser till att korna får den omvårdnad och skötsel som de behöver för att producera mjölk av högsta kvalitet. Årets Djurskötare kan gå både till en anställd eller en grupp av djurskötare, och till en enskild mjölkföretagare. Fokus ligger på vem det är som har störst inflytande över djurens välmående på gården.

Lär genom att lyssna

I år är det Ann-Britt Bergqvist på Vagle lantbruk i Östersund som vinner utmärkelsen.

Ann Britt Bergqvist, Årets Djurskötare 2023.
Ann-Britt Bergqvist, Årets Djurskötare 2023. Foto: Camilla Olsson.

I nästa nummer av Husdjur, som kommer ut den 15 november, berättar Ann-Britt Bergqvist om hur hon arbetar för att hela tiden fortsätta att förbättra arbetet med korna.

– Jag brukar ställa frågor till besökare och säga ”vad tänker du när du kommer hit?”. Det är lätt att bli hemmablind och det är dåligt, jag försöker stanna upp ibland, berättar hon i reportaget.

Ny generation djurskötare

Årets Ungdomsdiplom är ett samarbete mellan Husdjur, Ladugårdsförmännen samt Naturbrukets Yrkesnämnd. Diplomet har funnits sedan 2001 och ges till djurskötare upp till 24 år. Syftet är att uppmuntra unga personer som är på väg in i yrket, men som ännu inte har den erfarenhet som vinnarna av Årets Djurskötare har.

Årets mottagare av ungdomsdiplomet är Amanda Säll, 24, djurskötare på Janpers lantbruk i Stora Skedvi.

– Hon är glad och positiv. Innan hon kom till oss hade hon gått djurvård på gymnasiet och gjort två veckors praktik i en ladugård. Utifrån det har hon utvecklats fantastiskt. Hon suger åt sig kunskap, säger ifrån om något inte fungerar och har blivit en person som andra kan komma till med frågor, säger arbetsgivaren Elin Janpers.

Amanda Säll, Årets Ungdomsdiplom 2023.
Amanda Säll, Årets Ungdomsdiplom 2023. Foto: Linda Grimstedt

Andra personer kring gården beskriver Amanda Säll som en person med tusen frågor och som dessutom aldrig missar en chans att lära sig mer, vare sig det rör sig om sjukdomar, klövar eller fruktsamhet. Under åren som anställd hos Janpers har Amanda Säll gått utbildning i Vila, klövvård och djurägarsemin.

– Jag har sagt till Elin att jag är intresserad av allt. Jag vill lära mig så mycket det går. Det är det här jag brinner för, säger Amanda Säll.

Prisutdelningen av Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom skedde i år i samband med Alnarps mjölkdag, vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.