Årets Djurskötare®

Vem blir Årets Djurskötare 2023?

Nu är det dags att nominera kandidater till Årets Djurskötare 2023. Nomineringen är öppen fram till den 30 juni.

Förra året utsågs Bernt Bengtsson, ansvarig för mjölkkorna på Bröderna Bengtssons lantbruk i Valinge, till Årets Djurskötare 2022.

Nu är det dags att utse Årets Djurskötare 2023. Vem som helst kan nominera en kandidat (även sig själv) som tack vare god djurskötsel och hög djurvälfärd lägger grunden för en mjölkproduktion med god ekonomi och som är en förebild för andra. Den nominerade kan vara en egenföretagare, enskild anställd eller en arbetsgrupp som har ett sådant ansvar för djurskötseln att de fattar de beslut som påverkar djurens välmående. Se ytterligare information längre ner på sidan.

Nominera din kandidat genom att fylla i formuläret nedan. Juryn lägger stor vikt vid motiveringen i det första urvalet, så försök att beskriva så noggrant som möjligt varför den du nominerar är värd priset.

För- och efternamn
För- och efternamn

Priset är 10 000 kronor till en utbildningsresa, en statyett skapad av Annika Bergman, diplom samt blommor.

Priset delas i år ut den 7 november i samband med Alnarps mjölkdag.

För ytterligare information om prisutdelning och pristagare kontakta Linda Grimstedt, chefredaktör Tidningen Husdjur, tel 010-471 09 42 eller 073-644 63 41.

Om Årets Djurskötare:

Tidningen Husdjur vill tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund uppmärksamma de duktiga djurskötare som varje dag ser till att skapa det välmående och den höga djurvälfärd som krävs för en framgångsrik och högkvalitativ mjölkproduktion.

Årets Djurskötare ® är en djurskötare – anställd eller egen företagare – som bedöms sköta sin mjölkkobesättning på ett sätt som är ett föredöme för andra. Priset kan även delas mellan flera personer om ansvaret för kornas skötsel och välmående är lika fördelat i en grupp. Årets Djurskötare instiftades 1999 i samarbete med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

De nominerade granskas av en jury och slutkandidaterna besöks på sin arbetsplats. Hänsyn tas till allmänna omdömen om besättningen såsom hygien, hälsa, avkastning, kvalitet, ekonomi, nytänkande med mera. Juryn kontrollerar även siffror över besättningens djurhälsa och produktion.

I juryn ingår: Linda Grimstedt, chefredaktör tidningen Husdjur, två representanter från Ladugårdsförmännens Riksförbund, Anette Stenman, Naturbrukets Yrkesnämnd, samt Ingeborg Tormalm, veterinär från Växa.

Årets Djurskötare 2022, Bernt Bengtsson
Bernt Bengtsson, Årets Djurskötare 2022.

Tidigare vinnare av Årets Djurskötare®