Årets Djurskötare®

Bernt Bengtsson är Årets Djurskötare 2022

Bernt Bengtsson, ansvarig för mjölkkorna på Bröderna Bengtssons Lantbruk i Valinge, Halland, får i år ett av lantbrukets finaste priser när han utses till Årets Djurskötare® 2022.

– Det är en stenhård konkurrens om den här titeln, juryn har granskat väldigt många mycket duktiga djurskötare. I år valde vi en vinnare som brinner för att både utveckla sitt eget kunnande och föra det vidare till nya generationer, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur, som delar ut priset tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

Högupplöst pressbild för nedladdning i samband med publicering om Årets Djurskötare. Foto: Lisbeth Karlsson, Tidningen Husdjur.

Juryns motivering lyder:

Med fokus på detaljer skruvar Bernt Bengtsson ständigt på produktionen för att korna ska må bra och ges möjlighet att uppnå sin fulla potential. Det märks på att besättningen oftast förekommer bland landets högst avkastande besättningar.

Bernt Bengtsson vill utvecklas och söker ständigt nya kunskaper, både genom facktidningar och hos sina kollegor. Han har även lärt upp och coachat en lång rad mycket duktiga djurskötare. För detta tilldelas han utmärkelsen Årets djurskötare 2022.”

Priset är 10 000 kronor till en utbildningsresa, en statyett skapad av Annika Bergman, diplom samt blommor.

Priset delas ut den 19 oktober kl 12.10 i visningsringen på lantbruksmässan Elmia Lantbruk i Jönköping. Prisutdelare är landshövdingen i Jönköpings län, Helena Jonsson.

För ytterligare information om prisutdelning och pristagare kontakta Linda Grimstedt, chefredaktör Tidningen Husdjur, tel 010-471 09 42 eller 073-644 63 41.

Om Årets Djurskötare®

Tidningen Husdjur vill tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund uppmärksamma de duktiga djurskötare som varje dag ser till att skapa det välmående och den höga djurvälfärd som krävs för en framgångsrik och högkvalitativ mjölkproduktion.

Årets Djurskötare ® är en djurskötare – anställd eller egen företagare – som bedöms sköta sin mjölkkobesättning på ett sätt som är ett föredöme för andra. Priset kan även delas mellan flera personer om ansvaret för kornas skötsel och välmående är lika fördelat i en grupp. Årets Djurskötare instiftades 1999 i samarbete med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

De nominerade granskas av en jury och slutkandidaterna besöks på sin arbetsplats. Hänsyn tas till allmänna omdömen om besättningen såsom hygien, hälsa, avkastning, kvalitet, ekonomi, nytänkande med mera. Juryn kontrollerar även siffror över besättningens djurhälsa och produktion.

I juryn ingår Linda Grimstedt, chefredaktör tidningen Husdjur, Therese Eriksson och Jonna Didriksson, Ladugårdsförmännens Riksförbund, Anette Stenman, Naturbrukets Yrkesnämnd, samt Ingeborg Tormalm, veterinär från Växa.

Vinnaren belönas med ett resestipendium om 10 000 kronor, en keramikskulptur skapad av Annika Bergman, diplom samt blommor.

Tidigare vinnare av Årets Djurskötare®