Hans kviga togs i vargangrepp

Flera gårdar med nötkreatur har i sommar drabbats av vargangrepp. En av dem är Bålby säteri i Närke.

Text Ann Christin Olsson
Foto Privat

När Johan von Schéele, mjölk- och nötköttsproducent på Bålby säteri i Hasselfors i Närke, kom ut i hagen en dag i slutet av juli möttes han av en otrevlig syn. En årsgammal SRB-kviga på ett naturbete hade blivit dödad av en varg som fortfarande var kvar i hagen.

– Vi har haft attacker på får innan, men aldrig på nöt, säger Johan von Schéele. Men vargar kan ju ta älgar, så varför inte en halvvuxen kviga.

Skyddsjakt stoppad

Länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på vargen. Men det överklagades av jaktkritiker och stoppades med hänvisning till en praxis om att det ska ske fyra attacker innan skyddsjakt. För Johan von Schéele återstår nu att lämna in en ansökan om ersättning för kvigan, men han tror inte att det kommer att täcka allt.

Bålby säteri är inte ensamma om att ha drabbats av vargangrepp på nöt i sommar. En dikalv har dödats och en skadats vid två olika angrepp i Skåne. En varg sköts av djurägaren under ett pågående angrepp på nötkreatur i Värmland. I Danmark dödades nio nötkreatur vid ett vargangrepp.

Dyrt stängsla mot vargangrepp

Johan von Schéele gjort ett överslag på vad ett rovdjursavvisande stängsel skulle kosta. Men det krävs 20 kilometer stängsel för att hägna in de 100 hektaren naturbete. Bidragsnivån är satt till 50 kronor per meter, men det täcker inte hela kostnaden i dag.  

– Jag satte upp 2,7 kilometer vanligt stängsel för två år sedan. Det kostade mig över 70 kronor per meter. De pengarna som myndigheterna avsätter i dag räcker inte till alla de som skulle vilja rovdjurssäkra sina beten, menar han.

LÄS MER: LRF vill se ny praxis vid vargattacker