Olika möjligheter för avel i Husdjur nummer 11

Det finns olika vägar för att nå avelsmål. I Husdjurs avelstema tar vi upp olika aspekter och mjölkföretagare ger sin syn på vad som är viktigt för dem.

Text Camilla Olsson
Foto Ann Christin Olsson

Tema: Avel

I avelstemat möter vi bland annat Andreas Strandberg, på stora Gårdsås i Värmland. Han har med hjälp av avel har försökt hitta robustare och mer köttiga mjölkkor vilket ledde honom till beslutet att korsa över stora delar av besättningen till fleckvieh.

På Elsarby gård, Uppland, är strategin en annan. Med trippel A tycker Sara Davidsson Jurriaanse och Jakob Jurriaanse att besättningen blir jämnare och mer balanserad. Men det finns begränsningar eftersom en del avelsföretag inte bedömer sina tjurar enligt trippel A och andra bara bedömer vissa tjurar.

En annan metod är Single step. I dag kan tjurars avelsvärdering plötsligt ändras med flera placeringar i samband med en ny körning och förhoppningen är att den nya metoden ska komma till rätta med det.

Årets Djurskötare

Ann-Britt Bergqvist, Vagle lantbruk, är Årets Djurskötare 2023. Foto: Camilla Olsson.

Ann-Britt Bergqvist, djurskötare på Vagle lantbruk på Frösön i Jämtland, vill inte fastna i gamla hjulspår. Hennes fokus är alltid djurens hälsa och nu får hon pris för sitt arbete.

Mottagare av Årets Ungdomsdiplom heter Amanda Säll, 24, djurskötare på Janpers lantbruk i Stora Skedvi. Mer om henne finns att läsa i nästa nummer av Husdjur.

LÄS MER: Ann-Britt Bergqvist är Årets Djurskötare 2023

Storslam för Lunden

Årets champion på Dalbokon inom såväl holstein som SRB finns hos Leif Larsson på Lunden. Showmanshipklassorna drog mycket publik under dagen och många yngre deltagare gjorde fint ifrån sig.

LÄS MER: Solsken över Dalbokon

Klas Carlsson: ”Mitt jobb är att ge korna rätt förutsättningar”

Efter att ladugårdsförmannen slutat på Mossagård anställde Klas Carlsson en växtodlingsansvarig och ägnar sig själv åt djuren. Foto: Lisbeth Karlsson.

Med drygt 300 kor bedriver Klas Carlsson mjölkproduktion på Mossagård i Halland. De senaste tio åren har varit omvälvande och efter en hjärntumör har han prioriterat om. Nu tar han varje chans att utveckla mjölkproduktionen på gården.

Kor vi minns

Den här gången är det inte en ko vi minns utan tre. På Isakgården i Älvsbyn kom 2403 Barbie, 2404 Barbie och 2405 Viktoria efter varandra, både till världen och i nummerordning. Alla tre blev 100-tonnare.

Allt det och mycket mer i Husdjur 11 med utgivningsdag 15 november 2023.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)