Tema energi i nya Husdjur

Energifrågan är viktigare än på länge. I Husdjurs energitema träffar vi två gårdar som på olika sätt satsat på energi — både genom biogas och genom att hitta gårdens energitjuvar. Vi tittar också närmare på strategin hos tidigare guldmedaljören Anders Andersson som levererat mjölk av högsta kvalitet i drygt 40 år.

Text Camilla Olsson
Foto Linda Grimstedt

Tema: Energi

Intresset för att investera i biogas har varit stort inom svenskt lantbruk. Kalkylen för små gårdsanläggningar såg bra ut tills en EU-dom helt förändrade förutsättningarna för svensk biogas. Läs mer om vad den kan få för konsekvenser och vilka möjliga lösningar som finns framåt.

Vi möter också Andreas Hansson på Hönryd i Getinge som gått igenom gårdens energitjuvar och på olika sätt försöker sänka gårdens energiförbrukning.

Viktiga data kan gå förlorade

Nya regler gör att Jordbruksverket från och med i sommar inte får samla in och dela djursjukdata om det inte sker en lagändring. Det här kan får stor påverkan både på gårdsnivå och inom forskningen. Nu jobbar flera organisationer, däribland Växa, med att få till en förändring.

LÄS MER: Data om djurhälsa riskerar att försvinna

Management och historisk återblick på rasföreningarnas möten

När Holsteinföreningen höll vintermöte var management i fokus. Även SRB-föreningen har haft vårmöte och då bjöds det bland annat på historisk återblick och studiebesök.

Vallkonferensen lockade rekordmånga deltagare

Klimatförändringar, kostnadsutveckling och krisberedskap. Det är några av faktorerna som lett till ett ökat intresse för vallen. Det visade Vallkonferensen i Uppsala som i år samlade rekordstort antal deltagare, både lantbrukare, rådgivare, forskare och branschfolk.

Familjen Larm prisas för sitt mjölkföretag

Torbjörn, Carina och sonen Johan Larm är Årets mjölkbonde 2023. Foto: Daniel Strandroth.

Familjen Larm i Lundsbrunn har gedigen erfarenhet av mjölkproduktion och jobbar hårt med ständiga förbättringar. Genom åren har de upplevt bland annat rekordhöga räntor, Omställning 90 och mjölkprisets upp- och nedgång. Samtidigt har de levererat mjölk med hög avkastning och gör sig nu redo för att lämna över till nästa generation.

LÄS MER: De får priset Årets mjölkbonde 2023

Fler lämnar eko för konventionellt

Allt fler mjölkgårdar ställer om från ekologisk produktion till konventionell. Hittills i år räknar Arla med att 55 mjölkproducenter gör omställningen och hos Norrmejerier har antalet ekologiska gårdar halverats jämfört med året innan.

Hans mjölk är guld värd

Bra celltal och noggranna mjölkningsrutiner har bidragit till att Anders Andersson i Broddarp har levererat mjölk av hög kvalitet i drygt 40 år. För 21 år sedan fick han ta emot guldmedalj och fortfarande prisas han återkommande av Gäsene mejeriförening för sina insatser.

LÄS MER: 20 mjölkbönder får guldmedalj av kungen

Kor vi minns: 219 Brunetta

En bruksko som levererar på allt det en ko ska göra. 219 Brunetta mjölkar bra, har fin mjölkkvalitet, blir dräkig, är skapligt frisk och krånglar aldrig — en riktig femetta.

LÄS MER: Här hittar du andra Kor vi minns

Allt det och mycket mer i Husdjur 3 med utgivningsdag 29 februari 2023.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)