Bättre balans för ekomjölken

Från överskott till bättre balans och mer betalt för ekomjölken. Så beskriver mejerierna tillgången på ekologisk mjölkråvara just nu.

Text, Foto Camilla Olsson

Marknaden för ekologiskt har minskat sedan 2017. Efter att ha gett rejäla överskott av ekologisk mjölkråvara är invägningen nu mer i balans. Det uppger flera mejerier i Husdjurs rundringning.

– Vi har fortfarande en del överskott men på en betydligt lägre nivå, säger Johan Hedberg, ansvarig för ekofrågor på Arla.

Försäljningen varierar

Anders Segerström, vd för Falköpings mejeri, ger en liknande bild. I dag utnyttjar de en större del av ekomjölken till ekologiska produkter. Däremot fluktuerar försäljningen mycket i samband med storhelger och kampanjer. Falköpings mejeri, som tillverkar mycket EMV, uppger att det inte påverkar ekoinvägningen.

– Man brukar prata om att 15–17 procent av produktionen i landet är ekoinvägning och vårt mejeri och tillverkning är inte annorlunda, utan speglar det, säger han.

LÄS MER: Kor lever längre på gårdar som investerar

Höjd betalning för ekomjölk

Samtidigt vill inte mejerierna riskera att stå utan ekoråvara och därför har både Norrmejerier och Arla har höjt betalningen för ekomjölk den senaste tiden.

– Det är en tydlig signal från föreningens sida att vi har ett behov av ekomjölk och hoppas att trenden ska vända, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Falköpings mejeri är inte offentliga med sitt avräkningspris men enligt Anders Segerström är ekotillägget än så länge oförändrat.

– Det beror på mixen av affärer som vi har, man måste ha med sig intjäningen för att kunna höja, säger han.

Logistisk utmaning

Förra året gick flera mjölkföretag över från ekologisk produktion till konventionell. Inom Arla ställde cirka 90 gårdar om och sammanlagt handlar det om cirka 100 miljoner kilo ekologisk mjölk som blev konventionell. Förändringen har inneburit en logistisk utmaning för hämtning av mjölk och framöver behöver försäljningen av ekologiskt öka, menar Johan Hedberg.

— Mycket ekologisk mjölk blandas ut i den konventionella. Vi behöver se över hur mejerierna producerar och hur vi kan göra det mer optimalt. Vi behöver få fart på ekoförsäljningen igen, det är vår största utmaning, säger han.

Fotnot: Skånemejerier har tackat nej till att medverka i artikeln.