Fruktsamhet i fokus i årets tredje nummer av husdjur

Fruktsamhet är temat i Husdjurs tredje nummer för året och i det möter vi två gårdar som spolar, lägger in embryon och är donnabesättningar. Vi skriver också om reproduktionssynder som kan stå dig dyrt och om de guldmedaljörer som snart får ta emot pris av kronprinsessan Victoria.

Text Camilla Olsson
Foto Linda Grimstedt

Tema: Fruktsamhet

I temat fruktsamhet möter vi två gårdar som arbetar med fruktsamhet genom spolning och embryoinläggning. På Hörnberga gård, i Köping, gör Anna och Göran Arvidsson allt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för embryoverksamheten. Och på Sunnagården, i Västergötland, finns en donnabesättning där Annika Strindgård lägger ner mycket arbete på att få kvigorna att känna sig lugna och trygga. Embryoinläggaren Peter Jönsson ger också tips för hur en lyckad embryoinläggning går till.

I temat tittar vi även närmare på hur det går att lyckas med senarelagd seminering och vilka reproduktionssynder du inte får begå. Vi djupdyker i fruktsamhetsstatistiken som visar att allt fler seminerar med könssorterade doser.

Positiva tecken i Norrmejeriers bokslut

Mejerimarknaden har haft ett tufft år. Trots det lyckas Norrmejerier leverera ett positivt resultat och öka omsättningen. Samtidigt pågår ett omfattande besparingsprogram där olika projekt ska öka effektiviteten i företaget med förhoppningen att höja avräkningspriset till medlemmarna.

Hög efterlikvid trots pressat fjolår för Arla

Under 2023 sökte inflationspressade konsumenter efter billigare varor och det blev kännbart för Arla. Sedan dess har företaget gjort en prissänkning gentemot konsumenter och andra halvåret gick bättre ekonomiskt. Efterlikviden blev den näst högsta som föreningen har betalat ut.

Mats Ekström har många mil kvar till upploppet

Mjölkföretagaren Mats Ekström, Gotland, är känd för att vara en aktiv debattör och förtroendevald inom Arla. I en personlig intervju berättar han hur han ser på hållbarhetsersättningen, varför det är viktigt att bygga på rätt sätt och vad som driver honom som företagare.

Mjölkguld till Humlefarm

Christin Persson och Bertil Nilsson, på Humlefarms Lantbruks AB i nordvästra Skåne, har varit mjölkföretagare i 30 år. Nu kröner de karriären med en guldmedalj som delas ut av kronprinsessan Victoria. Samtidigt är nästa generation på väg att ta över på gården.

LÄS MER: Guldmedaljer till 23 svenska gårdar – Tidningen Husdjur

Hon var med i nederländska Bonde söker fru

Bernice Jellema jobbar med hästar och mjölkkor på Ugerups säteri, Skåne. Nyligen var hon också med i nederländska Bonde söker fru – och kärleksbreven vällde in.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)