Ett vanligt ovanligt år

Ännu ett ovanligt år har gått. Chefredaktör Linda Grimstedt resonerar i sin ledare om att det kan vara dags att vänja sig vid att det ovanliga är det nya normala.

Text Linda Grimstedt

Jag började på Husdjur i augusti 2018. Det är det säkert ingen som minns, för precis alla mjölkföretag och hela stödorganisationen omkring dem var fullt upptagna med att hantera följderna av den – på nationell nivå – värsta torkan i mannaminne.

2019 levde vi fortfarande med följderna av torkan. 2020 kom coronapandemin med ändrat konsumentbeteende och störningar i leverantörskedjor. 2021 fortsatte pandemin. Kostnaderna för insatsvaror började att skena och mjölkpriset började även det stiga. 2022 blev året med fortsatt höga kostnader men också en historiskt hög betalning för mjölken. Ryssland invaderade Ukraina.

Ännu ett ovanligt år

Och så kom vi till 2023. Året då räntehöjning blev ordet på mångas läppar, mjölkpriset trycktes tillbaka och skörden än en gång blev ett sorgligt kapitel för olika delar av säsongen, landet och grödan. Ännu ett krig hann blossa upp.

LÄS MER: Världen är som en tonårsfamilj i kris

”Ett väldigt speciellt år” sa en mejeriprofil jag pratade med.

”Det säger du varje år” sa jag.

”Det är mer sant än någonsin” sa hen.

Sex olika år. Inte ett enda det andra likt när det kommer till faktorer som påverkar mjölkbranschen. Kanske är det nu som det är dags att slå fast att det oförutsägbara är det nya normala?

Både gott och ont

Det är viktigt att komma ihåg att svängigt inte behöver betyda dåligt. Det höga mjölkpriset till exempel är en signal om att mjölken som råvara är eftertraktad. Svenska mjölkgårdar har dessutom klarat att svara på den genom en både hög och ökande invägning.

Men på något sätt är det ändå mer av allt. Mer pengar in, mer pengar ut. Mer sol, mer regn.

Jag har redan hört många varna för att 2024 kommer att bli ett utmanande år för gårdarna. Ännu ett ovanligt år att lägga till samlingen alltså. Jag tänker att det säkert kommer att bjuda på en hel del gott också. Kanske mjölkpriset blir bra? Måhända räntan börjar vända ner? Kanske ett riktigt bra växtodllingsår?

Det finns ett talesätt om att backspegeln är liten och vindrutan stor på en bil för att du ska titta mer framåt än bakåt. Men så här i slutet av året är backspegeln ett bra redskap för att minnas de skarpa kurvor som varit – och reflektera över de beslut som har lett fram till att bilen fortfarande befinner sig på vägen. Unna dig en klapp på axeln och använd erfarenheten som karta för den fortsatta färden.

Jag vill passa på att önska er alla riktigt fina helger. Nästa år fortsätter vi gasa framåt tillsammans.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)