Träntorps nyckfulla drottning

Den okrönta drottningen bland de 150 årskorna på Träntorp heter 1544 Johanna. Hon bestämmer allt, från var korna ska beta till i vilken ordning de ska mjölkas och i vilket liggbås de får ligga.

Text Lisbeth Karlsson

HASSELFORS. Ylva von Scheele som driver gården Träntorp tillsammans med sin man Johan skrattar bara när 1544 Johanna kommer på tal. Ylva berättar att 1544 Johanna är SRB-kon med riktiga divalater som helt plötsligt kan få för sig att hon inte vill bli mjölkad när till exempel utfodringsanläggningen går igång. Då rymmer hon helt sonika ut ur roboten. En stund senare kan det däremot vara okej och Johanna går lugnt in i roboten och fullföljer mjölkningen.

Pigg och frisk

Malou Jansen har arbetat som biträdande ladugårdsförman på Träntorp i fem år och under de åren var 1544 Johanna aldrig sjuk.

– Hon är ingen toppko vad gäller avkastning, men hon är pigg och frisk. Hon är en ko som syns i ladugården, hon har en speciell aura som gör att hon drar till sig blickarna, säger Malou Jansen.

Hon beskriver 1544 Johanna som drottningen i ladugården. Hon är ranghög, ser till att hon får som hon vill och styr och ställer med de andra korna.

– Hon är dessutom en kalvslickare, så om man inte har ögonen med sig så stjäl hon de kalvar som föds från deras mödrar, berättar Malou Jansen.

Styr på betet

Även på betet är det 1544 Johanna som styr. Hon kan få för sig att flocken ska beta i en viss del av fållan. Är det kor som betar i en annan del så går 1544 Johanna och hämtar dem.

– Hon har även sitt favoritbås i ladugården. Om det råkar ligga någon annan ko i det när hon ska lägga sig så dröjer det inte mer än tio minuter innan det är 1544 som ligger där, säger Malou Jansen.

Hon beskriver sitt förhållande till 1544 Johanna som en hatkärlek – 1544 kan orsaka många problem genom sin järnvilja och ranghöghet, men samtidigt kan hon vara väldigt trevlig.

– Hon kan vara jättemysig när hon vill. Då står hon väldigt nära och kryper nästan upp i famnen på dig, säger Malou Jansen.

1544 Johanna

Född: 2011-01-23.

Kalvar: Sju kalvar varav fem tjurar och två kvigor.

Härstamning: VR Todd-O Brolin.

Exteriör: J75, B81, K86 och H80, korshöjd 145 centimeter.

Produktion: På 6 år 5 mån har hon producerat i genomsnitt 8 801 kilo mjölk med 4,4 procent fett och 3,6 procent protein, det vill säga 9 383 kilo ECM. Livstidsproduktionen ligger på cirka 56,4 ton.

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.