Hycklehult gasar framåt med nya robotar

Biogas och nyligen utbytta robotar. Verksamheten på Hycklehult står inte still och de har hela tiden en plan framåt.

Familj och anställda

Tommy Claesson och hustrun Berit Claesson. Sönerna Albin Claesson, Mattias Claesson och hans flickvän Jasmine Johansson. På dottern Camilla Claessons gård, där hon bor med sin familj, finns även Hycklehults 30 dikor. Alfred Nilsson och Lova Linbäcke är anställda och jobbar heltid respektive halvtid.

Kom in i yrket

Hycklehult är Tommy Claessons släktgård och och när han var tolv år gammal byggdes en koladugård 1980 för 25 kor. Sedan dess har han hållit på med kor. Efter tvåårigt naturbruksgymnasium i Bräkne-Hoby blev det gården på heltid med enstaka fortbildningskurser.

Ansvarsfördelning

Alla jobbar med allt men Tommy Claesson och Berit Claesson har ett övergripande ansvar. Berit sysslar även med korapporteringen. Mattias Claesson har hand om växtodlingen och Albin Claesson har ansvar för djuren. Alfred Nilsson jobbar mest med maskinkörning och Lova Linbäcke sköter korna och kalvarna under morgonpasset i ladugården.

Stall

Har lösdrift med fyra robotar. 2012 byggdes en ny ladugård för en robot, 2018 installerades ytterligare två robotar och 2020 köptes två robotar till. Efter återkommande problem har robotarna och leverantören bytts ut och sedan februari i år finns fyra nya robotar i stallet från en annan leverantör.

LÄS MER: Här läser du Husdjur som e-tidning

Besättning

Har 185 mjölkande kor med plats för 210 stycken mjölkkor, alla är holstein.

Avel

Har använt mycket könssorterat och gör avelsplan med Semex. Har hittills inte lagt på något kött på kvigor, utan har behövt alla kvigor i rekryteringen.

Foder

Gräs, majs, HP-massa, rapsmix, kraftfoder, salt och mineraler ingår i foderstaten.

Produktion

Producerar 6 500 kilo mjölk i tanken varje dag och senaste årsresultatet låg på cirka 12 000 kilo ECM. Det senaste tankcellstalet låg på 175 000 per milliliter. Utöver mjölkproduktionen kör de även en del maskiner åt andra och försöker vara självverksamma i skogen.

Framtiden

Under hösten bygger gården för biogas som ska bidra till värme och el på gården. Det finns även behov av ett ungdjurs- och sinkostall på gården.

Fritid

Tommy Claesson och Berit Claesson tycker om att dansa och gör det gärna runt om i Blekinge.

LÄS MER: Elestorps besättning är byggd på tio kor

Vi mjölkbönder – Hycklehult

Gård: Hycklehult, Ronneby kommun i Blekinge län.

Växtodling: Brukar 220 hektar mark, av dessa odlas vall på 100 hektar. Har 75 hektar naturbeten och 370 hektar skog.

I juni 2022 fanns det 38 företag med mjölk­produktion i Blekinge län. Källa: Jordbruksverket