Oreo går på nöjeskontot

1426 Oreo är en av de första i sitt slag i Sverige. Inte ger hon mycket mjölk, men vissa kor får gå på nöjeskontot.

Jakob Jurriaanse på Elsarby gård utanför Tobo i norra Uppland har sitt ursprung i Nederländerna. När han och hustrun Sara Davidsson Jurriaanse har varit på semester i Nederländerna har de ibland sett kor med ett vitt bälte runt magen.

De nederländska korna är av rasen lakenvelder, en kombinerad mjölk- och köttras som enligt källor på internet härstammar från bältade nötkreatur i Alperna.

Två raser – samma ursprung

Med DNA-teknik har man kunnat visa att lakenvelder och belted galloway har samma ursprung. Man tror att några lakenvelderdjur transporterades från Nederländerna till Skottland och där gav upphov till köttrasen belted galloway.

– Jag har ju sett dem i Nederländerna och tänkt att de ser så roliga ut. Det är en kombinerad ras, men många har dem som hushållskor eller dikor, säger Sara Davidsson Jurriaanse.

När hon fick veta att Kristian Hårsmar på GGI Sweden hade några doser hemma beställde hon hem doser efter tjuren 1721 Golat. I besättningen hade hon en tvåspent ko, en korsning brown swiss och holstein, som är en bra ledarko. Sara seminerade henne med en lakenvelderdos och resultatet blev 1426 Oreo.

– Hon var så himla söt så hon blev kvar, säger Sara Davidsson Jurriaanse.

Blygsam avkastning

Oreo kalvade i våras och vid Husdjurs besök hade hon mjölkat i trettio dagar. Dygnsavkastningen ligger enligt Sara Davidsson Jurriaanse på blygsamma 19 liter mjölk.

– Hon är inte någon jättebra mjölkko med den produktionen. Vi fortsätter att mjölka henne i år, så får vi se nästa sommar. Då kanske hon får gå som diko med sin kalv i stället.

Fler lakenvelder

Årets kalv, 1553 Orea, är efter brown swisstjuren 1730 David PP. Sara planerar att seminera 1426 med en lakenveldertjur nästa år för att kunna ha kvar rasen i besättningen, men i år blir det seminering med något annat eftersom hon inte har någon mer lakenvelderdos att använda.

Men lakenvelder tillhör det som Sara och Jakob Jurriaanse kallar för nöjeskontot.

– Det är svårt att få ekonomi i en ko som mjölkar 19 liter om dagen, men det är roligt. Det är en gammal ras som ungefär motsvarar våra fjällraskor eller rödkullor, säger Sara Davidsson Jurriaanse.

1426 Oreo (Göta)

Född i mars 2021. Kalvade 6 april 2023.

Far 1721 Golat.

MF 1478 Paris.