Aveln ger guldkant på Skatauddens lantgård

På Skatauddens lantgård finns drömmar om fler kor, ett lättarbetat stall och att få leva ett gott liv som mjölkföretagare. Men först måste mjölkpriset upp.

Text, Foto Linda Grimstedt

Familj:

Erik Johansson och hustrun Beatrice Ramnerö, barnen Love, 5, och Ester 1,5.

Kom in i yrket:

Erik är uppvuxen på gården och gick naturbruksgymnasium. Har jobbat på lantbruk i Australien samt Kanada. Läst tre år på Alnarp. Tog över efter föräldrarna Ulf och Irene Johansson i maj 2021.

Arbetsfördelning:

Erik ansvarar för drift, mjölkproduktion, växtodling, köttdjur och jordgubbsodling. Ulf har hand om service av maskiner medan Beatrice sköter bokföring, gårdsbutik och försäljning av köttlådor.

Besättning:

36 kor varav 30 mjölkande. Egen rekrytering samt stutar till slakt. Mest holstein, enstaka SRB. Produktion stadigt runt 12 000 kilo ECM. Celltal 90 000 – 100 000.

Byggnader:

Uppbunden ladugård med kortbås från 1976. Rörmjölkningsanläggning. Ungdjur på helspalt. Ombyggd hölada med ströbädd och avdelningar för sinkor och dräktiga kvigor, semineringskvigor samt två för slutgödning av stutar.

Avel:

Försöker hålla nere storleken. Ser aveln som guldkanten på arbetet. Har därför testat olika avelsföretag och anlitar nu GGI som gör avelsplanering. Fokuserar på ben, juver och produktion. Kor som ska passa i en framtida robot. Rekryterar efter kofamilj. Har köpt in de bästa från gårdar som lagt ner.

Djurhälsa:

Haft problem med Staf. aureus. Börjat med spenplugg vid sinläggning, strör med hygienpulver och kutterspån 1-2 gånger per vecka. Ger sinkomineral för att förebygga kalvningsförlamning.

Foder:

Kornkross, koncentrat och mineraler i datorstyrd kraftfodervagn 6 gånger per dag. Ensilage i plansilo, lägger ut med minilastare. Förstaskörden räcker oftast november – maj. Andraskörd under sommaren. Sinkor får hö, mineraler och salt. Ungdjur får rundbalar med återväxt. Stutar även en del från plansilo. Kalvar får torrhö, kalvpellets samt 8-9 liter mjölk per dag.

Ko vi minns:

478 Hedda, en 100-tonnare. Om något var fel i ladugården hördes det på hennes bröl. Extremt tjurig ko, bortskämd, bestämd och producerade jättebra.

Investeringar:

Bytt gummimattor i stallet samt satt in aluminiumrör med snabbkoppling för mjölken. Byggt om höladan till djupströbädd. Ny traktor 2023.

Framtid:

Vill bygga ett stall med 1-2 robotar. Men först måste mjölkpriset upp. Nuvarande ladugård är nämligen väl underhållen och håller 10-20 år till.

Fritid:

Åker gärna snowboard och skoter, men mindre av det nu med småbarn. Försöker resa utomlands varje år, samt med husvagnen på sommaren. Drömmer om att ha fler kor i ett lättarbetat stall, hålla på med mjölk och fortsätta ha ett drägligt liv.

Övrigt:

25-30 stutar till slakt varje år. Köttlådor, gårdsbutik, hö till hästar, evenemang som foodtruck och kosläpp.

Vi mjölkbönder – Skatauddens lantgård

Gård: Skataudden, Älsvbyns kommun, Norrbottens län.

Växtodling: 7 hektar bete, 65 hektar vall, 50 hektar korn, 70 hektar skog, 2 hektar jordgubbar.

I juni 2023 fanns det 49 företag med mjölk­produktion i Norrbottens län. Källa: Jordbruksverket