Nöjda tävlande i Concours

Tre svenska naturbrukselever placerade sig på den övre delen av resultatlistan vid Concours Général Agricole i Paris.

Text Lisbeth Karlsson

De tre naturbrukseleverna Tova Pettersson, Lowa Borg och Klara Grenabo från Sötåsenskolan har nyss kommit hem från exteriörbedömningstävlingen i Paris. Med på resan hade de Zabina Gustavsson och Hannah Moberg från Sötåsenskolan.

– Det gick jättebra. Det blev inga pallplaceringar, men jag tyckte att tjejerna var superduktiga och själva var de väldigt nöjda och glada, säger Zabina Gustavsson.

LÄS MER: Svenska tog hem europeisk stortävling

Svårt med franska

Tova Petterson placerade sig på 21:a plats, Lowa Borg på 24:e plats och Klara Grenabo på 38:e plats. I tävlingen ingick att exteriörbedöma två blonde-djur och två holstein på en timme. En utmaning var att tävlingen var på franska. Bedömningen är också lite annorlunda mot den nordiska.

– För vissa egenskaper som vi sätter höga siffror på så sätter fransmännen lågt. Det gällde att komma ihåg vad som gällde för de olika egenskaperna, säger Zabina Gustavsson.

Västerbottenost och gråärtknäcke

På tisdagkvällen var det en buffé där alla deltagare hade med sig specialiteter från sina länder. Laget hade med sig knäckebröd av gråärt som köket på Sötåsenskolan bakat. Dessutom hade de med sig rostade gråärtor och Västerbottenost samt svenskt godis.

Concours Général Agricole ägde rum samtidigt som lantbruksprotesterna i Paris pågick, men enligt Zabina Gustavsson märkte de detta bara rent säkerhetsmässigt vid utställningen med många poliser på plats.