Redan förra året var mässfältet på Borgeby redo för att ta grepp om Sveriges arealmässigt största gröda – vallen. Nu har arrangörerna haft ytterligare ett år på sig att finslipa arrangemanget.
– Vi vill att det ska vara kul och många glada återseenden, både med säljare och med lantbrukarkåren, säger Anna Larsen, pressansvarig för Borgeby fältdagar.
Både grop och silo
Missa inte!
Onsdag 29 juni kl. 13 är det prisutdelning av Årets vallmästare i seminarietältet Vallen. Hör årets och tidigare Vallmästare berätta om sin vallodling, samt lyssna till panelsamtal med bland andra Växa, Gård- och djurhälsan och Svenska vallföreningen kring vad som gör vissa vallodlare till mästare.
Förutom 46 seminarier med allt från politiska kvartssamtal till ekonomiska kalkyler för vallodlingen, erbjuder mässan många spännande och praktiska visningar. Den klassiska gropen visar tre olika typgårdar, varav en djurgård, under jord. Gropen grävs från kortsidan så att skillnaderna ska gå att följa under flera år.
Borgeby har också byggt upp en plansilo med dubbla fack, som kommer att packas på två olika sätt.
– Det ena har plastas och packats optimalt med tillsatsmedel. Den andra har packats utan plast i botten och på sidorna. Sen kommer vi ta ut prover och se hur mycket lagringsförluster det blir, säger Andreas Mårtensson, mässansvarig.
Stor maskindemonstration
Området innehåller också en knädjup minigrop som visar rötterna hos en sexårsvall, samt många olika odlingar av vallfröblandningar och renbestånd. Det finns ett rapsfält med vall som förfrukt, samt olika etableringstekniker. Till maskindemonstrationen finns 25 olika maskiner anmälda. Även majsen lyfts fram, bland annat genom visning av parceller sådda med en veckas mellanrum och med olika betningsmedel.
– Det de sådde först har sett kasst ut hela våren, så frågan är om inte det de sådde sist kommer att ha vuxit ikapp, säger Andreas Mårtensson.
Foto toppbild: Borgeby fältdagar