Borgeby fältdagar – med kor, vall och AI

I år blir det premiär för kor på Borgeby fältdagar när ett avelsföretag tar med sig sina ”produkter” till mässan. Bland mycket annat ska även priset till Årets vallmästare delas ut.

Text Linda Grimstedt

Temat för Borgeby fältdagar den 28–29 juni är Energi och ekonomi.

– Energin blev väldigt aktuell förra året och ekonomin är en ständig följeslagare. I år med höga priser på insatsvaror och förhoppningen om en skörd som skulle matcha dessa, säger Anna Larsen, pressansvarig för fältmässan.

Aktuellt med solceller

På energisidan har solenergiföretagen hittat in bland utställarna och seminarierna. Till ämnena hör att odla mellan solceller, användning av åkermark och att vara en god granne vid sin installation.

– Solceller är inte bara att sätta upp, konstaterar Anna Larsen.

Inom ekonomiområdet kommer bland annat en ”fältvandring” för företagare att hållas. Det sker genom ett företagslabb, där SLU:s Kompetenscentrum för företagsutveckling och Hir Skåne håller i guidningen varje hel timme.

Prata med en robot

På seminariesidan bjuder fältdagarna även på framtida teknik med elektrisk show. Det blir ett samtal med en AI-robot samt diskussioner kring hur jordbruksbranschen kan dra nytta av spelteknologi.

Förra året byggdes en plansilo på mässområdet och även i år är den packad och täckt för diskussion kring ensileringsmetoder. Ena facket är inlagt med ensileringsmedel och det andra utan.

– Plansilon är förfinad sen sist så den blir nog rolig att titta på, tror Anna Larsen.

Mjölkkor på plats

Bakom det stora tältet vid mässans ingång är allt fler företag som säljer utrustning och inredning för lantbruksdjur samlade. I år tar en av utställarna steget fullt ut och tar med sig två kor med kalvar till mässan. Det rör sig om Anders Carlsson som importerar och säljer genetik och som fått specialtillstånd att visa upp hur djuren ser ut i verkliga livet.

– Han visar upp det han säljer, säger Anna Larsen och poängterar att Borgeby fältdagar inte är någon djurutställning.

Den vallintresserade kommer i vanlig ordning att få se maskindemo av vallmaskiner. På eftermiddagen på mässans första dag blir det prisutdelning och samtal med Årets vallmästare inför de samlade åskådarna vid demofältet. Därefter blir Göran och Susanne Lagerstedt intervjuade i Svenska vallföreningens monter, se schema nedan.

Foto bilden ovan: Hir Skåne.

Missa inte på Borgeby fältdagar:

  • Onsdag 28/6

14.50: Prisutdelning Årets vallmästare, demofältet.

15.30: Samtal med Årets vallmästare, Svenska vallföreningens monter C12.

16–16.30: Träffa Husdjur, Växas monter S50.

  • Torsdag 29/6

11–11.30: Träffa Husdjur, Växas monter S50.