Heeman härstammar från Röda gården

Röda gården jobbar hårt för att få till bra avel och det har lyckats. Härifrån kommer en av de mest sålda tjurarna i Sverige 2020.

Text, Foto Camilla Olsson

Familj

Birgitta, Johan och sonen Carl-Johan Linderkers arbetar på gården. Vid Husdjurs besök arbetade även praktikanten Tore Björklund där. Gården har också några F-skattare vid behov.

Kom in i yrket

Birgitta Linderkers kommer från en mindre mjölkgård i Leksand, Dalarna. Johan Linderkers är tredje generationen på Röda gården. Carl-Johan Linderkers är född på gården och har gått lärlingsprogrammet på Kvinnersta naturbruksgymnasium.

Stall

Har lösdrift med två nyligen utbytta mjölkrobotar.

Besättning

Har 150 kor, besättningen består till 70 procent av holstein och 30 procent SRB.

Avel

Gården var med i pilotprojektet för genomtestning och testar alla kalvar. Djur med lågt NTM semineras med köttras. Avlar på halter för att få bättre betalt och använder Växas Genvägen i avelsarbetet. Jobbar med att få fram jämnstora, bra robotkor med jämnt juver som inte hänger. Använder flera olika tjurar för att sprida riskerna. Sålt tre tjurar till semin, två SRB och en holstein. VR Heeman var 2020 den mest sålda x-viktjuren i Sverige.

Ko vi minns

393. Henne kunde Carl-Johan Linderkers rida på i stallet som barn, innan gården gick över till mjölkrobot 2004.

Produktion

36 kilo mjölk per ko per dag. I snitt 11 300 kilo ECM per ko. Målet är 12 000 kilo ECM. Celltalen ligger på cirka 200 000 celler per milliliter. Målet är att få så mycket fett och protein som möjligt.

LÄS MER: Här läser du Husdjur som e-tidning

Ansvarsfördelning

Birgitta och Carl-Johan jobbar mest med aveln och Birgitta sköter semineringen. Johan sköter växtodlingen och gårdens maskinstation.

Investering

För att slippa använda så mycket rundbalar till majsen ska en plansilo byggas. Planerar också att bygga en kallhall till kalvar 3–9 månader. Vill investera i värmekraft och energiproduktion med flis från egen skog.

Fritid

Birgitta och Johan sjunger i varsin kör. Carl-Johan tittar gärna på sport som exempelvis formel 1 och ishockey.

Framtiden

Inom den närmaste framtiden ska majs odlas för att optimera användningen av gödseln. Ett generationsskifte ska inledas så småningom.

LÄS MER: Hycklehult gasar framåt med nya robotar

Vi mjölkbönder – Röda gården

Gård: Röda gården utanför Nora i Nora kommun, Örebro län.

Areal: 360 hektar. Äger själva 60 hektar. Har 230 hektar vall, inklusive beten. Till gården hör även 260 hektar skog.

I juni 2022 fanns det 52 företag med mjölk­produktion i Örebro län. Källa: Jordbruksverket