Stor ensilageskörd till slut hos Årets Vallmästare

Tack vare sparat foder från förra årets ensilageskörd kunde vinnaren av Årets Vallmästare, Olasgård i Valinge, ha is i magen när torkan slog till i början av sommaren.

Text Linda Grimstedt
Foto Lisbeth Karlsson

Nominera till Årets Vallmästare

Det är dags att nominera bidrag till Årets Vallmästare. Juryn tar i år särskild hänsyn till de speciella odlingsförhållandena och är intresserade av vad de gårdar gjort som trots utmaningarna har fått in tillräckligt med foder och bra kvalitet inför stallsäsongen.

Läs mer om tävlingen samt nominera dig själv, en kund eller kollega här: Årets Vallmästare® – Tidningen Husdjur

Sista dag att nominera är 30 november.

Tävlingen Årets Vallmästare har i över 20 år lyft fram vallodlare som tack vare genomtänkt strategi och aktiva beslut skördar ett grovfoder i toppklass och därmed lägger grunden för en lönsam mjölk- eller köttproduktion. Gemensamt för vinnarna är att de ofta lyckas hantera de utmaningar som vädret har att bjuda på. I år var det familjen Lagerstedt på Olasgård i Valinge som tog hem titeln, baserat på fjolårets vallskörd. Och även i år ligger det ett förstklassigt ensilage i plansilofacken.

– Det har gått rätt bra. Gräs har vi fått i all välsignelse, det finns hur mycket som helst, säger Göran Lagerstedt.

Hos dem på västkusten gav förstaskörden mellan 50 och 75 procent av normal mängd. Andraskörden torkade i princip bort. Men tack vare lagrat foder från fjolåret vågade Göran Lagerstedt med familj ha is i magen och lita på att regnet skulle komma så småningom.

Värme gav återväxt

Det gjorde det med besked i stora delar av Sverige och västkusten var inget undantag. Gården prickade in sin tredje ensilageskörd och gödselspridning precis innan stormen Hans drog in över landet. Därefter kom en period med värme som satte fart på återväxten. Till fjärdeskörden hade marken torkat upp igen och bar fint skörden igenom.

– Vi tömde det sista plansilofacket lagom till fjärdeskörden. Då hann vi tvätta silon och fylla facket igen.

Förra året testade Olasgård – som har ekologisk produktion – att för första gången odla majs. Det föll väl ut och i år utökades arealen till 20 hektar. Majsen såddes sent, när det var torrt och varmt och den kom upp fort vilket gjorde att ogräset inte hann med att ta över. Göran Lagerstedt uppskattar att majsen kommer att ge 12–13 ton ts per hektar.

– Det är ju helt suveränt.

Familjen Lagerstedt på foderbordet med fjolårets ensilageskörd.
Susanne, Göran, Marcus och Ida Lagerstedt med fjolårets ensilageskörd.

Högt upp på 20 i topp

Under sommaren har Olasgård också passerat 13-tonsgränsen i mjölkavkastning per ko och ligger högt på listan över landets högst avkastande besättningar (se kommande nummer av Husdjur). De har precis börjat utfodra en blandning av första- och tredjeskörd och tycker att korna verkar svara bra på den. Göran Lagerstedt resonerar kring priset på rundbalar ett sådant här år när det är brist på foder och pekar på vikten av att också kontrollera näringsvärdena på det som är till salu.

– Det kan ju vara lika lite värt som halm. Det är ju lika stor skillnad som mellan vete och havre i foderstaten.

Han har själv inte räknat på vad värdet på gårdens grovfoder blir jämfört med inköpt kraftfoder, men konstaterar att eftersom de inte kan ge mer kraftfoder än ekoreglerna tillåter så är det grovfodret som driver kornas mjölkavkastning. I dagsläget får korna 26 kilo ts totalfoder, varav 3,5 kilo toppfoder och 6 kilo kross av vete, korn och havre.

– Sen kanske vi sänker kraftfodret ytterligare när vi får i gång majsen, säger Göran Lagerstedt.

Solrosor nästa?

Med årets växtodlingssäsong så gott som avslutad har tankarna på nästa redan tagit fart. Och Göran Lagerstedt är sugen på ännu en utmaning.

– Det hade varit roligt att prova solrosor för att få ett fetthöjande foder till korna. Men det är lite vågat kanske.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)