Ulla vill göra gott för Norrland

Den egna besättningen har hög produktion, men Ulla Bergström ser fortfarande förbättringspotential. Potential ser hon också i Norrmejerier, företaget hon leder som ordförande.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

IMG_4985_webb.jpgPORTRÄTTET Det är sen kväll i oktober när Husdjurs reporter rullar in på gårdsplanen på Algots Gård i Svensbyn utanför Piteå. Runt husknuten kommer Norrmejeriers ordförande Ulla Bergström gående för att möta upp. Vi går in och sätter oss vid det stora köksbordet där levande ljus lyser upp i höstmörkret. Efter oktoberkylan ute känns det varmt och välkomnande i köket.

Ulla driver Algots gård i Piteå AB tillsammans med sin man Anders. Hon blev förtroendevald i Norrmejeriers styrelse 2007 och därefter ordförande i producenttjänstrådet som ansvarade för husdjurstjänster inom Norrmejerier.

Bra kan bli bättre
Idag har de en lösdrift med 74 årskor som mjölkas med hjälp av en robot. Medelavkastningen ligger på fina 12 500 kilo ECM, celltalet ligger stadigt under 200 000 celler per milliliter och Ulla Bergström menar att det fortfarande finns potential att förbättra besättningens produktion.

Stabil invägning
Hon tror även starkt på en framtid för den norrländska mjölkproduktionen. Invägningen i Norrmejerier är stabil och de strukturella förändringarna i Norrbotten går långsammare än i södra Sverige.

– Det finns goda förutsättningar för mjölkproduktion i norra Sverige. Men det måste finnas företagare som ser den här potentialen, som vill utveckla gårdarna och producera mjölk. Vi ser att yngre lantbrukare nu tar över gårdar och gårdar har även köpts upp av holländare. Det är jätteroligt. De utmanar oss, säger Ulla Bergström.

Läs mer om Ulla Bergström i Husdjur nr 3 2021.