Mässor, träffar, fältvandringar, kurser, stämmor och konferenser har visserligen kommit igång ordentligt de senaste månaderna. Men det är ändå något visst med att samla hela lantbruket – maskinerna, tjänsterna, tekniken och djuren – under ett och samma tak.
Digitala möten, coronasäkra smågrupper och en chans att fokusera hemmavid i all ära. Att få träffas fysiskt och se hela bredden och styrkan hos det gröna Sverige, att med bara några vassa armbågars avstånd kunna jämföra två likvärdiga produkter, eller få utbyta erfarenheter med en kollega över en kopp bjudkaffe ger en helt annan energi.
Lägg sen till några timmar i visningsringen och att få njuta av synen av några av Sveriges vackraste kor och kvigor (och köttrastjurar), eller resultatet av ungdomarnas ihärdiga träning med sina djur. Då har ni en riktigt lyckad dag på Elmia.
Jag tror att det är alldeles särskilt viktigt i dessa tider att få lämna gården eller kontoret och inhämta lite inspiration, glädje och samhörighet. Även om mjölkpriset ligger på historiskt höga nivåer finns det många om och men och hur och varför som gärna tränger sig på. Som någon sa: det gäller att avsätta en begränsad tid, kanske en timme om dagen, till att oroa sig. Resten av tiden får en ägna sig åt att arbeta och blicka framåt, annars riskerar oron att ta över helt.
Så låt dagarna på lantbruksmässan vara de där övriga 23 timmarna på dygnet. Dagar då vi njuter av samvaron, samtalen, samhörigheten. Och ni som inte har möjlighet att komma dit kan delta på distans via våra sociala medier – Facebook och Instagram – samt här på webben.
För min egen del blir årets Elmia lite av en milstolpe. Mässan för fyra år sen var mitt första officiella framträdande som ny chefredaktör för Husdjur. Det innebär att jag nu är inne på mitt femte år med tidningen, vilken i sin tur är inne på sitt 75:e år som oberoende kunskapskanal och inspirationskälla för mjölkbranschen.
Det har vi firat hela året i tidningen och på webben. Men kom förbi oss i tidningskiosken och låt oss fira tillsammans i dagarna tre!