Embryon i fokus i Husdjur 11

Sedan i våras stannar de svenska kvigor som köps in av Viking genetics kvar i Sverige. Husdjur var med när de första djuren spolades på embryon på hemmaplan. I tidningen har vi också en fullspäckad summering av Elmia och möter mottagaren av Årets ungdomdiplom, Sara Johansson.

Tema: Avel

Istället för att köras till finska Hollola placeras numera de svenska kvigor som Viking genetics köper in på olika kontraktsgårdar i Sverige. Husdjur var med när de första svenska kvigorna spolades hemma hos Hans Palmqvist i Blidsberg.

Att kvigorna inte exporteras, och därmed kan köpas tillbaka till ursprungsgården, har gjort det mer attraktivt för gårdarna att släppa genetiskt intressanta djur till embryospolning. Så resonerar bland andra Anders Carlsson i Ljungsarp, vars kviga Svana är en av de som köpts in och nu spolas i det svenska embryoprogrammet.

I temat möter vi också Johan Andersson på Halländska Alsgård som valt en annan väg för att arbeta med embryon. Han samäger embryon och kvigor med det nederländska avelsföretaget 3 star och får på så vis in mycket europeisk genetik i sin besättning.

Husdjur på Elmia

Elmia lantbruk den 19-21 oktober bjöd på det mesta av det bästa. I tidningen ser du bilderna på prisade kor, kvigor och showmanship-ungdomar, mingelbilder från folkfesten, samt läser om intressanta produktnyheter som vi snappade upp under mässdagarna. Missa inte heller intervjun med 7-åriga Riley Vork som gjorde debut i showmanship-ringen.

Husdjur 75 år

Leif Larsson med 1387 Blomma som blev Grand champion vid Elmia 2022.

En som tog storslam på Elmia var Leif Larsson på Lundens lantbruk i Dalsland. Redan för 40 år sen besökte Husdjur honom på föräldragården och pratade om besättningen som beskrevs som ”en ögonfröjd som producerar”. I porträttet berättar Leif Larsson om sin passion för kor och om sitt motto ”Livet är för kort för att titta på fula kor”.

Fortsatt strukturomvandling

Antalet mjölkföretag och antalet mjölkkor fortsätter att minska i Sverige, visar Jordbruksverkets senaste statistik. LRF mjölks chef Peter Kofoed ger sin syn på utvecklingen.

Samtidigt visar en rundringning som Husdjur har gjort att var fjärde gård på listan över de högst avkastande ekologiska besättningarna nästa år ställer om till konventionellt. En gård på listan som vi publicerade i oktober har redan hunnit lämna och vi publicerar därför en ny, uppdaterad, 20 i topp-lista över de ekologiska gårdarna för det förra kontrollåret.

Årets ungdomsdiplom

Sara Johansson, Årets ungdomsdiplom 2022.

Sara Johansson är mottagare av Årets ungdomsdiplom 2022. Husdjur har träffat henne på arbetsplatsen i Linghem, Östergötland. Där berättar hon om sin bakgrund på en dikogård och varför hon brinner för att arbeta med mjölkkor.

Kor vi minns

På gården Bredäng i Blekinge heter de flesta kor Malin. En av dem är nummer 260 som nu hunnit bli 14 år och har mjölkat över 100 ton ECM.

Allt det och mycket mer i Husdjur 11, utgiven 23 november 2022.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)