Tre gör upp om vallmästartiteln

Det är dags för fjolårets vinnare Olasgård att lämna vallmästartiteln vidare. Här är de tre finalisterna i tävlingen Årets Vallmästare.

Text Linda Grimstedt

Finalist 1: Lyngens gård

Joel, Magnus, Albin och Anton Uhlin, Lyngens gård. Foto: Lisbeth Karlsson.

Lyngens gård utanför Laholm är finalist i Årets Vallmästare för första gången. Magnus och Eva-Lott Uhlin driver gården med sina söner Anton, Joel och Albin. De har mjölkproduktion med 110 mjölkkor plus rekrytering samt uppfödning av besättningens tjurkalvar till slakt. Vallen ligger i endast två år för att ge utrymme i den 5 – 7-åriga växtföljden åt specialgrödor såsom morötter och potatis.

Läs mer här: Vallmästarfinalist 1: Lyngens gård – Tidningen Husdjur

Finalist 2: Nygårds mjölk

Katarina och Henrik Lindvall, Nygårds mjölk. Foto: Ann Christin Olsson.

På Nygårds mjölk, sydost om Kristianstad, bedriver Katarina och Henrik Lindvall mjölk- och ungnötsproduktion. Även de är i final i Årets Vallmästare för första gången. De 225 årskorna avkastar motsvarande 14 000 kilo ECM. Målet är jämna vallskördar med högt näringsinnehåll. Vallfröblandningen innehåller en stor andel rörsvingel, vilken ger ett brett skördefönster. Med femskördesystem blir den inte för grov.

Läs mer här: Vallmästarfinalist 2: Nygårds mjölk – Tidningen Husdjur

Finalist 3: Markus Brisbo

Markus Brisbo, Brismene Östergård. Foto: Lisbeth Karlsson.

För tredje gången är Markus Brisbo finalist i Årets Vallmästare. Han fokuserar mer på att skörda ett toppfoder åt djuren än att höja avkastningen. Vallfodret går även till uppfödning av drygt 150 ungnöt till slakt. Målsättningen är att ta fyra jämna skördar med högt energiinnehåll. För att uppnå det har Markus Brisbo bytt skördeteknik från slåttermaskin till slåtterkross för snabbare torkning och bättre hygien.

Läs mer här: Vallmästarfinalist 3: Markus Brisbo – Tidningen Husdjur

Årets Vallmästare

Årets Vallmästare är tävlingen för mjölk- och nötköttsproducenter som med hjälp av ett grovfoder av högsta kvalitet lägger grunden för hög mjölkavkastning samt god tillväxt på djuren.

Det är tidningarna Husdjur och Nötkött som tillsammans med Gård & DjurhälsanSvenska VallföreningenSveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige står bakom utmärkelsen.

Länk till tävlingssidan: Årets Vallmästare® – Tidningen Husdjur