Här är artiklarna som flest ville läsa 2023

En rekordko, guldmedaljörer, unga nystartare och en mjölkbonde som ryter ifrån. Det är huvudpersonerna i artiklarna som flest ville läsa på Husdjurs webb under det gångna året.

Gårdsnära artiklar som berör mjölkföretagandet och de människor som brinner för att utveckla mjölkproduktionen. Det är i vanlig ordning det som lockat flest läsare på Husdjur.se under 2023. Många artiklar behåller också sitt läsvärde genom åren. Här nedan listar vi de 10 artiklar som vi publicerade under 2023 som blev mest lästa. Men statistiken visar också att äldre material, som intervjun med Svensk fjällrasavels vice ordförande Robert Eklundh från 2021, fortsätter att locka till läsning. Även artikeln från 2021 om hur du hjälper en svagfödd kalv hör till artiklarna som flest ville läsa 2023.

Här är hela listan:

1.

Av de artiklar som vi publicerade på sajten under 2023 var det reportaget om Paulina och Charlie West och deras nysatsning på mjölkproduktion som fick mest läsning. Den la vi ut i januari och handlar om hur de byggt upp sin mjölkproduktion i sitt nybyggda stall.

ARTIKELLÄNK: Unga bönder har mjölkkor igen

2.

Gården Hycklehult var med i Vi Mjölkbönder i oktober och berättade bland annat om sin nya satsning på biogas för elproduktion.

Fem personer framför betonggrunden till ett stall med texten Hycklehult 2012.
Albin Claesson, Jasmine Johansson, Mattias Claesson, Berit Claesson och Tommy Claesson vid stallet, byggt 2012. Foto: Camilla Olsson.

ARTIKELLÄNK: Hycklehult gasar framåt med nya robotar

3.

I oktober publicerade vi som vanligt resultatet av Kokontrollens årskörning i Husdjur nummer 10. De högst placerade på 20-i-topp-listorna ville många läsa om.

ARTIKELLÄNK: Här är gårdarna som toppar 20 i topp

4.

En norrländsk ko blev först i Sverige att mjölka över 200 ton, nämligen superkon Wilhelmine. Vi berättade om Wilhelmine och hennes bakgrund i Husdjur 2 2023. Även den kortare webbversionen blev därmed uppskattad läsning.

Superkon Wilhelmine har mjölkat 200 ton. Bilden föreställer en svartvit ko som står med grimma tillsammans med sin ägare.
Kjell Jonsson med Wilhelmine. Foto: Privat.

ARTIKELLÄNK: Wilhelmine första svenska ko över 200 ton

5.

LRF Mjölks guldmedaljutdelning är en kär tradition i den svenska mjölkbranschen. När det i februari blev klart vilka som skulle få komma till Kungliga slottet och få medalj av kungen presenterade vi hela listan.

ARTIKELLÄNK: 20 mjölkbönder får guldmedalj av kungen

6.

Vad vore väl naturbruksskolorna utan sina engagerade lärare? En av dem är Per-Arne Lindberg på Ösby naturbruksgymnasium i Sala. I artikeln berättar han om sitt långa yrkesliv som lärare i ladugården samt om sina planer för livet som pensionär. Bland annat med ett eget traktormuseum.

ARTIKELLÄNK: Mannen som talar med djur

7.

Amanda Säll och Ann-Britt Bergqvist heter mottagarna av Årets Ungdomsdiplom och Årets Djurskötare 2023. Utmärkelserna är till för att uppmärksamma vikten av god djurskötsel eftersom det är grunden för en lönsam mjölkproduktion. Artikeln om vinnarna blev den sjunde mest lästa på Husdjur.se under året.

Årets Djurskötare 2023, Ann-Britt Bergqvist till höger och Årets Ungdomsdiplom 2023, Amanda Säll, till vänster.
Amanda Säll och Ann-Britt Bergqvist, Årets Ungdomsdiplom och Årets Djurskötare 2023. Foto: Linda Grimstedt/Camilla Olsson.

ARTIKELLÄNK: De vinner Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom

8.

Claes Jonsson, ordförande i Sveriges Mjölkbönder, skrev i oktober en spaning för Husdjur. Där önskade han att branschorganisationerna blir bättre på att stå upp för mjölkkon och gårdarna. Den ville många läsa.

ARTIKELLÄNK: Claes Jonsson: Våga stå upp för kon

9.

Intresset för tv-programmet Bonde söker fru är alltid stort. Under 2023 medverkade ingen mjölkbonde i programmet. Men när säsongen 2022 var slut kunde Husdjur berätta om Kristian Gustafsson på Gotland. Han hittade inte kärleken i tv, utan på betydligt närmare håll.

ARTIKELLÄNK: Nu har Kristian hittat kärleken

10.

Sveriges enda mjölkbonde med fäbod i system – det vill säga att hela hushållet flyttar med korna till fäboden över sommaren – heter Erik Olsson och finns i Klövsjö i Härjedalen. Missa till sist inte heller berättelsen om hans skällko Mona och hur hon ledde sin flock till och från fäboden.

en person i gul jacka och orangea byxor på en frusen gårdsplan. I bakgrunden en gärdesgård, äldre timmerhus, en frusen sjö och ett fjäll med molnslöjor.
Erik Olsson, mjölkbonde med fäbod i system, Klövsjö. Foto: Linda Grimstedt

ARTIKELLÄNK: Hela sommaren på fäboden