Årets Djurskötare 2023

Ann-Britt Bergqvist, djurskötare på Vagle Lantbruk, Frösön, får i år ett av mjölkbranschens finaste priser när hon utses till Årets Djurskötare® 2023.

– Det är en vinnare som sköter gårdens kor som om det vore hennes egna. Det märks i ladugården när Ann-Britt inte jobbar och hon ligger bakom många av de förändringar som gjorts för att utveckla produktionen på gården, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur, som delar ut priset tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

Juryns motivering lyder:

”Ingenting lämnas åt slumpen på Vagle Lantbruk. Med känsla för detaljer lotsar Ann-Britt Bergqvist målmedvetet produktionen till ständiga förbättringar. Foder, avel, mjölkning och juverhälsa är några av de områden där hon med nyfikenhet och intresse hittat nya vägar som tillsammans lett fram till en ökad produktion. För det belönas hon med Årets Djurskötare.

Priset är 10 000 kronor till en utbildningsresa, en statyett skapad av Annika Bergman, diplom samt blommor.

Högupplöst pressbild, Ann-Britt Bergqvist, Årets Djurskötare 2023.

Högupplöst pressbild får användas i samband med rapportering om utmärkelsen. Ange fotograf Camilla Olsson, Tidningen Husdjur.

Priset delades ut den 7 november i samband med Alnarps mjölkdag vid SLU Alnarp utanför Lund.

För ytterligare information om prisutdelning och pristagare kontakta Linda Grimstedt, chefredaktör Tidningen Husdjur, tel 010-471 09 42 eller 073-644 63 41.

Om utmärkelsen:

Tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund delar varje år ut en utmärkelse till Årets Djurskötare. Detta för god djurskötsel som är förenat med gott företagande samtidigt som yrkeskåren djurskötare uppmärksammas.

Årets Djurskötare är en djurskötare – anställd eller egen företagare – som bedöms sköta sin mjölkkobesättning på ett sätt som är ett föredöme för andra. Priset kan även delas mellan flera personer om ansvaret för kornas skötsel och välmående är lika fördelat i en grupp. Årets Djurskötare instiftades 1999 i samarbete med Ladugårdsförmännens Riksförbund.