Årets Ungdomsdiplom 2023

Amanda Säll, djurskötare på Janpers Lantbruk, Stora Skedvi, Dalarna, får i år ett av lantbrukets finaste priser när hon tilldelas Årets Ungdomsdiplom 2023.

— Amanda upptäckte sin passion för kor på gymnasiet och har på sina fyra år i mjölkbranschen visat att hon vill lära sig allt som går att veta om kor. Hon är precis en sådan djurskötare som behövs för dagens och morgondagens mjölkproduktion, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur, som delar ut priset tillsammans med Naturbrukets Yrkesnämnd och Ladugårdsförmännens Riksförbund.

Juryns motivering lyder:

”Med en vilja att ständigt lära sig mer har Amanda Säll steg för steg fått mer ansvar på Janpers Lantbruk, ett förtroende hon har förvaltat väl. Genom kurser, utbildningar och ett ständigt batteri av frågor har hon fått stor kunskap om dagens mjölkproduktion. Utan egen bakgrund i branschen har hon tack vare sitt engagemang snabbt utvecklats till en värdefull medarbetare på gården.”

Priset är 5000 kronor till en utbildningsresa, diplom samt blommor.

Pressbild, Amanda Säll. Årets Ungdomsdiplom 2023. Foto: Linda Grimstedt.

Högupplöst pressbild får användas i samband med rapportering om utmärkelsen. Ange fotograf Linda Grimstedt, Tidningen Husdjur.

Priset delades ut den 7 november i samband med Alnarps mjölkdag vid SLU Alnarp utanför Lund.

För ytterligare information om prisutdelning och pristagare kontakta Linda Grimstedt, chefredaktör Tidningen Husdjur, tel 010-471 09 42 eller 073-644 63 41.

I juryn 2023 ingår: Linda Grimstedt, chefredaktör tidningen Husdjur, två representanter från Ladugårdsförmännens Riksförbund, Anette Stenman, Naturbrukets Yrkesnämnd samt Ingeborg Tormalm från Växa Sverige.

Om Årets Ungdomsdiplom

Tidningen Husdjur och Naturbrukets Yrkesnämnd delar tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund varje år ut Årets Ungdomsdiplom till en ung djurskötare med intresse för mjölkproduktion.

Tidningen Husdjur, Naturbrukets Yrkesnämnd och Ladugårdsförmännens Riksförbund delar varje år ut ett Ungdomsdiplom till en ung djurskötare i början av sin yrkesbana. Vi vill på det här viset uppmärksamma de duktiga ungdomar, 18-24 år, som är en värdefull tillgång i mjölkproduktionen men som ännu inte nått den erfarenhet och fått det ansvar som krävs för utmärkelsen Årets Djurskötare®.